’Duurzaamheid en educatie in een’

Mik van der Bor neemt de duizend euro in ontvangst.© foto sjaak smakman

Sjaak Smakman
Heemstede

Een prachtig gebiedje waar duurzaamheid en educatie hand in hand gaan, noemt wethouder Sebastiaan Nieuwland Kom in mijn tuin. En na de werkgroep op Park Meermond en het IVN was het project van Mik van der Bor gisteren aan de beurt om een cheque van duizend euro in ontvangst te nemen.

Dankzij de milieustraat aan de Cruquiusweg scoort Heemstede al jaren hoog op de lijst van gemeenten waar veel elektrische apparaten, witgoed, lampen en andere recyclebare spullen worden ingeleverd. En dat was ook dit jaar weer goed voor een prijs van duizend euro, die de gemeente zelf mag toewijzen. Die hoge plek op de ranglijst is wel wat geflatteerd, zegt Harry van Hoore van de gemeente. Ook inwoners uit bijvoorbeeld Bennebroek, Cruquius en de Hoofddorpse wijk Floriande leveren hier vaak hun spullen in. Ook in die gemeente doet Meerlanden de vuilinzameling en voor hen is de werf in Heemstede nu eenmaal veel dichterbij dan die in hun eigen gemeente.

Maar dat mag de pret niet drukken, de duizend euro is meer dan welkom op het complexje bij Groenendaal. Van der Bor heeft meer dan genoeg plannen voor een goede besteding. In de nieuwe schuur staat een nog lege vitrine, die ze graag wil vullen met alles wat leeft, groeit en bloeit in Groenendaal.

Daarnaast wil ze veel spullen aanschaffen voor de natuurprojecten die ze samen met de 25 actieve vrijwilligers (’en die zijn echt actief, ze komen hier elke week’) in elke schoolvakantie organiseert: spiegeltje en loepjes voor in de veldkisten waar de kinderen mee op pad gaan. Borstels, papier en lijm waarmee kinderen uilenballen te lijf gaan om te kijken wat ze hebben gegeten. Nu worden die uilenballen nog aangeleverd, maar ze wil ook graag een uilenkast gaan ophangen. Voor de slootjestocht wil ze meer vangnetjes aanschaffen. ,,Want het is toch niet leuk als er twintig kinderen komen en je hebt maar vijf vangnetjes.’’ En om kinderen (en ouderen, die ook altijd van harte welkom zijn) meer bewust te maken van de natuur om hen heen, heeft ze voor de workshops ook altijd werkbladen nodig.

En dan is er natuurlijk nog de tuin zelf, waar jong en oud zelf groenten, planten en bloemen kweken. De 65 euro die kinderen betalen voor het tuinseiszoeen van april tot september zijn niet voldoende om de kosten te dekken. Ook daar kan wel wat van de duizend euro heen, denkt Van der Bor.

Bij de gemeente staat het project in een goed blaadje. Niet alleen deze dag. Als wethouder Sebastiaan Nieuwland ergens komt waar geld te verdelen valt, laat hij altijd even haar naam vallen, verzekert hij.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.