Nieuw leven voor Klooster Alverna in Bloemendaal

Arthur de Mijttenaere
Bloemendaal

Op vaste tijden houden de zusters Franciscanessen hun leven lang de lauden, de heilige mis en de vespers (avondgebed). Een traditie waaraan in Bloemendaal langzaam een einde komt. Klooster Alverna kijkt naar de toekomst en trekt de onvermijdelijke conclusie dat er mensen van buiten - leken - in het klooster moeten komen wonen als de zusters gaan hemelen.

Landgoed Alverna, nu een onbekende plek in Bloemendaal met drie gebouwen, staat aan de vooravond van grote veranderingen. Zo wordt het oude klooster/landhuis dat in 2011 is verlaten, verbouwd tot seniorenappartementen, waarbij er twee nieuwe appartementengebouwen bijkomen.

Het nieuwe klooster op het landgoed, neergezet voor de zusters in 2011, gaat de deuren openstellen voor leken. Het is een geleidelijk proces, vertelt algemeen manager Gré Noom van het klooster. Zij is in dienst van de congregatie en neemt de dagelijkse zaken waar. Het is niet verwonderlijk dat zusters deze taak hebben overgedragen. Alle 54 zusters in het klooster zijn op leeftijd. De laatste is maar liefst 51 jaar geleden ingetreden. De gemiddelde leeftijd van de zusters - die ouder worden dan gewone Nederlandse vrouwen - is 86.

Bestemming

Dat is ook de reden dat de congregatie een nieuwe bestemming heeft gekozen voor het landgoed, dat op een gewone dag bijna adembenemend rustig is. De wijzers van kerkklok in de vijver zijn roerloos, als symbool dat de tijd hier een beetje heeft stilgestaan. Er is vrij uitzicht op het achterliggende bos en de weilanden, terwijl alle zusters beseffen dat ook zij ooit op het ommuurde kerkhofje op het landgoed hun laatste rustplaats zullen krijgen.

Het landgoed krijgt de bestemming huisvesting voor 55-plussers. In het klooster is nu een kleinschalige unit voor de verzorging voor mensen met dementie. De Zorgspecialist gaat in januari de gehele zorg en huisvesting van deze ouderen overnemen. Esther Vink, directeur van de Zorgspecialist, zegt dat het traditierijke leven van de zusters soms zal veranderen.

Op dit moment is slechts een bewoonster afkomstig van buiten, maar dat zullen er steeds meer worden. Als het kloosterzusters zijn die deze intensieve zorg behoeven, verhuizen zij naar De Tuinkamer zoals de zorgunit heet. Anders zullen het buitenstaanders zijn. Ook mannen zijn welkom. De zusters zullen de woonunit met aparte appartementen, een gezamenlijke keuken en woonkamer mogelijk voor het eerst in hun leven gaan delen met mannen.

Die openstelling zal invloed hebben op de dagelijkse gang van zaken. Esther Vink zegt het mooi: ,,Ouderen die zorg nodig hebben, hebben universele behoeften. Ze willen zich veilig voelen en grip hebben op hun leven.’’

Toch zal het ritme van het klooster meer veranderen in het ritme van het wereldse leven. Zo zullen de traditionele gebedsmomenten van de zusters op een andere wijze gevolgd gaan worden. Elke ochtend is er nu een speciale tv-uitzending met het gebed dat in het klooster zelf wordt opgenomen. Als er in meerderheid leken wonen, zal dat worden aangepast. Ook de inrichting wordt vernieuwd. De religieuze afbeeldingen zullen vaker wijken voor foto’s van familieleden.

Beschut

Vink hoopt dat de woonunit minder de beschutte, afgesloten omgeving wordt die het al zo lang is, toen de zusters naar het landgoed in Bloemendaal verhuisden. De hoge drempel bij de entree van landgoed Alverna moet slijten. ,,Er is een fitnesszaal. Maar waarom komen er geen mensen uit de buurt sporten? Dat past ook in ons streven om mensen met dementie meer te laten bewegen, dat is goed voor hun welzijn.’’

Gré Noom vult aan dat ook de appartementen van de zusters in het klooster, zodra die vrijkomen, verkocht gaan worden. Leegstand moet worden voorkomen en de eerste appartementen zullen in 2016 op de markt verschijnen. Totdat in alle appartementen buitenstaanders wonen en de laatste zuster op het kerkhof van het landgoed is bijgezet.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.