Hartstochtelijk en spannend

Hanneke van den Berg

Rouwverwerking en homohaat vormen in ’Tom à la ferme’ een explosieve combinatie. De Canadese wonderboy Xavier Dolan regisseerde deze psychologische thriller niet alleen maar speelt ook zelf de emotioneel geladen titelrol.

Tom reist na de plotselinge dood van zijn minnaar naar het platteland voor diens begrafenis. Overmand door verdriet wacht hem daar een bizar onthaal. De moeder van zijn overleden vriend blijkt niet te weten dat haar zoon op mannen viel. Een oudere broer maakt Tom hardhandig duidelijk dat het ook maar beter zo kan blijven.

Op die geïsoleerd gelegen boerderij is Tom gedwongen mee te doen aan een rollenspel dat tegelijkertijd gevaarlijk en hilarisch is. Bijvoorbeeld wanneer Tom aan de keukentafel onverwacht openhartige seksuele ontboezemingen doet. Maar wel met de suggestie dat het bekentenissen zijn van een vriendin van de overledene. Veel wranger kan de ontkenning van homoseksualiteit niet worden.

Dolan maakte eerder al veel indruk met drie gepassioneerde films over onmogelijke liefdes, waaronder ’Les amours imaginaires’. Hij is pas 24 jaar maar wat een bevlogenheid. Ook ’Tom à la ferme’, naar een toneelstuk van Michel Marc Bouchard, zet hij weer met veel lef voor ons neer. Rauw en gevoelig tegelijk. In sterke beelden gevangen dreiging, nu eens verstild, dan onverwacht gewelddadig. Tegen die tijd speelt er veel meer mee dan alleen homo-angst. Want wist de moeder echt niets? Hoe intiem was de relatie tussen die twee broers eigenlijk? Zo ontstaat een gevaarlijke draaikolk van macht en jaloezie, liefde en bezitsdrang, waarin Tom wordt meegezogen. Hartstochtelijk en spannend.

Tom à la ferme

Regie: Xavier Dolan

Met: Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise Roy

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.