Zebrapaden moeten blijven

Annalaura Molducci

Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat de oversteekplaatsen op onder meer de Rijksstraatweg in Haarlem-Noord waar straks de snelle bus gaat rijden, behouden blijven. Wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) moet met die mededeling naar de provincie gaan. Dat brengt haar in een spagaat omdat de provincie niet wil dat de bus als een boemel door Haarlem-Noord rijdt.

Dat bleek donderdag in de raadscommissie beheer. De oversteekplaatsen aan het Julianapark, Marsmanplein en Jan Camperstraat kunnen wat betreft het college van B en W van Haarlem verdwijnen omdat ze ’een schijnveiligheid’ bieden. Deze stelling is volgens B en W onderbouwd met diverse wetenschappelijke onderzoeken en risicoanalyses.

Acht insprekers uit Haarlem-Noord, onder wie een hand vol blinden en slechtzienden maar ook de Ouderenpartij en de ouderenbonden en de drie wijkraden, zijn het daarmee niet eens. Zij stellen dat zij niet meer veilig kunnen oversteken als de HOV-bus straks gaat rijden. Dat is in strijd met het VN-verdrag voor de rechten van de mens want het tast hun zelfstandigheid aan. Door alleen een blindengeleidestok in de lucht te steken en hopen dat het goed gaat, wordt oversteken een soort Russische roulette. Er zijn al honderden handtekeningen opgehaald tegen het weghalen van de zebra’s met verkeerslichten. De insprekers voelen zich gesteund door een motie uit 2013 van de gemeenteraad waarin ook staat dat stoplichten behouden moeten blijven. De klagers vrezen ook voor een tweedeling in Haarlem-Noord omdat ouderen dan niet meer durven oversteken, ze wijzen er tevens op dat er nogal wat scholen aan de weg liggen.

Raadslid Femke de Leeuw van de Ouderenpartij is slechtziend. Zij is blij dat ze niet in Haarlem-Noord woont want ze moet er niet aan denken dat ze straks de Rijksstraatweg moet oversteken. Ze kan de snelheid van het verkeer niet meer inschatten vanwege trombose in haar oog. Ze is blij dat er nog voetgangersoversteekplaatsen met rateltikkers bestaan, anders kwam ze nergens. De Leeuw houdt een indrukwekkend persoonlijk betoog: ,,Doe je ogen dicht en beeld je in dat je op de Rijksstraatweg loopt en dat je die wilt oversteken. Alle signalen zijn weg, er is geen rateltikker en geen stoplicht meer. Er is alleen een middengeleider. Ik moet mijn blindenstok in de lucht houden en met goed geluk afwachten of het verkeer stopt. Durft u het aan? Ik niet. En dat alles voor een tijdwinst voor de bus van nog geen drie minuten.” Trots Haarlem wijst erop dat er destijds een motie is aangenomen om oversteekplaatsen te behouden. ,,Houden jullie je rug recht?”, vraagt Sander van den Raadt.

De raad houdt zijn rug recht en stuurt wethouder Sikkema terug naar de provincie om deze boodschap over te brengen. Ze probeert nog te betogen dat het weghalen van oversteekplaatsen echt veilig is, maar het ’gevoel van onveiligheid’ wegnemen kan ze niet. Ze biedt zelfs aan in het begin stewards neer te zetten om te helpen met oversteken. ,,We zijn geen kleuters!” klinkt het boos vanaf de publieke tribune.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.