Heemstede heeft 'meest rechtse college ooit'

Sjaak Smakman
heemstede

Het meest rechtse college ooit, met een flets sociaal gezicht: PvdA’er Johan Maas is nog altijd slecht te spreken over de uitkomst van de collegeonderhandelingen in Heemstede. ,,HBB heeft de kans laten liggen op een échte verandering’’, vond ook GroenLinkser Eric de Zeeuw bij de bespreking van het collegeakkoord van HBB, CDA en VVD.

Uiteraard liet ook D66 zich niet onbetuigd. De Democraten wonnen op 19 maart als enige coalitiepartij en Jur Botter rekende dan ook op een voortzetting van zijn wethouderschap. Het liep anders: na een eerste gesprek hoorden de Democraten volgens fractievoorzitter Bert van der Linden niets meer van HBB totdat duidelijk werd dat de lokale partij in zee zou gaan met CDA en VVD.

,,De partij die het meest heeft gewonnen heeft het niet aangedurfd te kiezen voor de door haar zo gewenste verandering, maar is samengegaan met de twee zittende partijen die het meest verloren’’, aldus Van der Linden.

Kiezen

D66 had vanwege de verkiezingsuitslag vast gerékend op een plek in het college, PvdA en GroenLinks hadden er op gehóópt door een gezamenlijke wethouderskandidaat naar voren te schuiven. Volgens HBB-voorman Remco Ates bleek na de eerste ronde gesprekken met alle partijen echter dat zijn partij zou moeten kiezen tussen een coalitie met CDA en VVD of een college samen met D66 en PvdA en GroenLinks. De eerste mogelijkheid bleek volgens hem het meest aan te sluiten bij het programma van HBB.

De teleurstelling betekent niet dat de linkse oppositie er heel hard tegen aan zal gaan. De PvdA zal het college ’niet vooraf veroordelen, maar kritisch beoordelen op zijn daden’. En volgens D66 zal ’constructieve steun’ aan het collegeprogramma ’niet moeilijk zijn’. De marges zijn smal en zoveel verandert er niet aan de koers die het college mét D66 heeft uitgezet, vond Van der Linden.

Vaag

Aan de andere kant is het allemaal wel vaag, vond de oppositie, met veel keren de toevoeging ’waar mogelijk’.

Ja, zei Ates, maar dat komt door de onzekerheid over de financiën de komende jaren. Al lijkt het inmiddels wel de goede kant op te gaan, voegde de nieuwe wethouder financiën Pieter van de Stadt daar aan toe. Daarnaast hebben de drie partijen zoveel vertrouwen in elkaar dat ze een akkoord op hoofdlijnen genoeg vinden. ,,Het was niet nodig om dichtgetimmerde afspraken te maken’’, aldus Van de Stadt. Tenslote: met twaalf pagina’s is het al heel gedetailleerder dan het anderhalve kantje van het vorige college, aldus Ates.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.