’Weigeren vuilnisbak moet kunnen’
Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat je de vuilnisbakken die Spaarnelanden nu verspreidt in drie woonwijken, moet kunnen weigeren.
Dat bleek tijdens een debat aangezwengeld door de VVD in de raadscommissie beheer. Aanleiding was het protest van een bewoner van de Ruychaeverstraat die zijn duo-container weigerde om plastic en papier in te zamelen. Zijn achtertuin van vijf bij vijf is veel te klein voor zo’n bak, maar weigeren kon niet, kreeg de man te horen. Verkopen van de bak via Marktplaats werd gezien als een strafbaar feit waartegen zou worden opgetreden. Hij diende een klacht in en deed zijn verhaal in de krant en in de raadscommissie.
Jeroen Boer (VVD): ,,In het verleden mochten Haarlemmers hun bak ook weigeren en nu mag het niet meer. In de afvalstoffenverordening staat daar niets over. Je kunt Haarlemmers een tweede milieuplein in hun tuin toch niet door de strot duwen? Dat motiveert het afval scheiden ook niet.”
Anne Feite Bloem (SP): ,,We hebben afvalcoaches en tonnen subsidie uitgegeven en nu jaagt de gemeente burgers tegen zich in het harnas.” Abid Azannay (GroenLinks) vindt dat een karikaturale voorstelling van zaken.
De Actiepartij zegt dat bewoners wel juist zijn geïnformeerd door de gemeente want ze hebben een brief gekregen. Louise van Zetten van Hart voor Haarlem vindt de bakken ’ lelijk en ze stinken’. D66, CDA en de PvdA stellen zich op het standpunt dat je een bak moet kunnen weigeren. Ron Dreijer (CDA) vindt het raar dat je afval niet in alle vuilcontainers kunt aanbieden. Misja de Groot (D66): ,,Het is goed dat we die vuilnisbakken gefaseerd uitdelen want dan kunnen we dit soort problemen meteen aanpakken.”
Het is PvdA’er Floor Rodunner opgevallen dat er nogal wat vuilnisbakken door zijn wijk zwerven. Hij wil weten wat de gemeente daaraan gaat doen. GroenLinks wil maatwerk, weigeren van bakken toestaan gaat de partij te ver. Sikkema stelt dat de vuilnisbakken horen bij woningen met een voortuintje of achterom. Mensen hoeven de bak niet te gebruiken maar weghalen gebeurt niet. ,,Want we willen de randvoorwaarden voor iedereen gelijk stellen in Haarlem.” Volgens haar is de gemeenteraad ’veel te negatief’. Slechts twee procent van de Haarlemmers wil geen bak, de rest is juist erg enthousiast. Frank Visser (ChristenUnie) vindt het jammer dat er geen meerderheid in de raad voor diftar is, dat is het belonen van mensen die weinig restafval hebben. ,,Dan heb je dit soort discussies over boetes niet maar ben je juist bezig met belonen.”
De SP roept Haarlemmers op hun geweigerde vuilnisbak voor het stadhuis te parkeren. Het debat wordt voortgezet in de raadsvergadering over twee weken.