Dat is jokken!

Gerben van 't Hek

Net zes is ze en dat wil ze graag weten. ,,Bijna zes-en-een-half al eigenlijk’’, klinkt het trots. En mocht er een journalisten-gen bestaan, dan is zonder twijfel erfelijk. Een onuitputtelijke nieuwsgierigheid drijft haar door de dag.

De wereld is er om te ontdekken; vol nieuwe woorden, verrassingen en uitdagingen.

Een museum is voor haar een pretpark. Bij voorkeur met speurtocht en aanwezige knutselhoek. Als ze maar vrij rond mag lopen en vragen mag stellen.

Een gouden leeftijd. Haast ook letterlijk want waar ze als kleine blonde hum altijd gratis naar binnen mocht, moet er nu worden afgerekend. En omdat het nu eenmaal crisis is, oppert deze vader bij een blik op de toegangprijzen om te zeggen dat ze nog vijf is. Een leugentje van een paar weken, en je houdt zomaar een tientje op zak. Dom, dom, dom. Een vernietigende blik van een geschokte dochter. ,,Dat is jokken!!’’

Als een boemerang slaat de opvoeding in het eigen gezicht. Au! ,,Hoe oud is uw dochter?’’, toetert de intercom. ,,Vijf?’’ Ik trek mijn beledigde gezicht. ,,Ze is zes. Bijna zes-en-een-half.’’

Een blij meisje huppelt vervolgens mét eigen kaartje de kunst tegemoet. Op naar nieuwe lessen. Ik sjok er achteraan, de mijne al bij het afrekenen geleerd. Voor 6 euro.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.