Met kladblok tussen vis en friet

Harald Timmer vindt het 'lekker werken' tussen de voorbijgangers.© Foto Sander van Lubeck

Sander van Lubeck
Nieuw-Vennep/Heemskerk

Trouwe marktbezoekers hebben hem vast al eens opgemerkt. Tussen de frietkramen, kledinghandelaren en visboeren in zit geregeld een kinderboekentekenaar. Hard aan het werk in zijn kladblok, en tussen de bedrijven door zijn boeken verkopend.

Harald Timmer (48) uit Nieuw-Vennep vindt het ’lekker werken’, terwijl voorbijgangers zijn activiteiten bestuderen. En als het even meezit ook nog de uitgestalde boeken in zijn kraam bewonderen of kopen.

Behalve op de weekmarkten in Heemskerk of Castricum, is het ook mogelijk Timmer tegen te komen met een kraam in bijvoorbeeld Heemstede, Bussum of op de jaarlijkse Jonge Gezinnen Beurs in Utrecht.

Wie meekijkt in het kladblok van de illustrator en schrijver, ziet dat hij momenteel een draak in het leven roept. „Voor mijn nieuwe boek ’Over een draak met laagtevrees en pannenkoeken’. De titel verklapt eigenlijk al waar het over gaat”, lacht Timmer.

Intussen liggen in zijn kraampje stapels boeken uitgestald over Wiebelmannetje en de egel Stekel, zijn belangrijkste werken. „Wiebelmannetje gaat over Wiebe, een kereltje dat niet kan stoppen met wiebelen. Ik kwam op het idee toen ik mijn, inmiddels 18-jarige, zoon als baby in mijn armen aan het wiegen was. Wat wiebelt hij eigenlijk raar, dacht ik toen. Het grappige is dat hij nu als grote kerel, als hij staat en ergens aandachtig naar luistert, nog steeds een beetje wiebelt.”

Serie

Timmer schreef meerdere verhalen over Wiebelmannetje, waardoor het inmiddels is uitgegroeid tot een serie van zes boeken. „Voor kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of negen. Over Stekel, dat qua doelgroep meer op Nijntje-niveau zit, schreef ik drie verhalen.”

De kinderboekentekenaar, woonachtig in Nieuw-Vennep, groeide op in Heiloo en Limmen. Hij doorliep het Castricumse Bonhoeffer College. „Tot 5,5 jaar geleden werkte ik fulltime als productiemanager bij een uitgeverij van sponsored magazines. Ik was altijd al veel aan het natekenen. Asterix en Obelix, Guust Flater, Disney-figuren. Maar ik had geen idee of ik ook kon schrijven. Tot ik meedeed aan een korte-verhalenwedstrijd en die ook won. Dat was voor mij een stimulans om, toen ik mijn baan bij de uitgeverij verloor, te beginnen met het maken van kinderboeken.”

Timmer, die zijn andere (16-jarige) zoon als proeflezer voor zijn werk gebruikt, vindt het lastig zijn schrijfstijl te benoemen. „Ik denk dat ik in weinig woorden een situatie kan neerzetten, of bijvoorbeeld een koning kan omschrijven. Zodat je als lezer weet: ja, dat is precies hoe een koning zich gedraagt en kleedt. De boeken gaan vaak over een probleem dat ergens de kop opsteekt. Maar er is altijd een positieve wending. Het Wiebelmannetje komt bijvoorbeeld door zijn gewiebel vaak in de problemen. Maar aan het eind van het verhaal leidt zijn kwaaltje juist tot de oplossing, bijvoorbeeld omdat er dankzij hem een brug kan worden gebouwd.”

Illustrator en schrijver Harald Timmer is zondag met zijn kraam te vinden op de voorjaarsmarkt in Castricum.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.