Een eigen fonds voor goed doel

Ronald Visser

Durk Geertsma

Een Nederlands huishouden geeft gemiddeld zo’n 200 tot 250 euro per jaar aan liefdadigheid, zelfs nu het crisis is. Steeds vaker nemen mensen ook een goed doel op in hun testament. Onder de paraplu van sommige goede doelen kun je zelfs een eigen fonds oprichten. Daarvoor hoef je echt geen Bill Gates te heten.

Wie een goed doel wil steunen, heeft veel keus. In Nederland zijn tal van organisaties die de samenleving dienen. Als je niet precies weet welk doel je wilt steunen, is het wijs een selectie te maken op betrouwbaarheid. Bijvoorbeeld op www.goededoelen.nl, de site van de brancheorganisatie VFI. „Onze organisatie is geboren vanuit de behoefte aan duidelijkheid over wat een bonafide doel is en wat niet”, zegt directeur Gosse Bosma. „Samen met het CBF, dat sinds 1996 een keurmerk verstrekt, hebben we de sector op een hoog niveau van transparantie en verantwoording gebracht.” Alleen al bij de bij VFI aangesloten organisaties komt jaarlijks bijna 200 miljoen euro binnen uit nalatenschappen en legaten. „Er zijn mensen die graag zelf bepalen wat er met hun geld gebeurt”, zegt Bosma. „Ook vinden mensen het niet altijd gewenst dat hun kinderen het volledige kapitaal erven. Zij zien een bepaalde maatschappelijke nood, voelen zich verantwoordelijk en kiezen een legaat of nemen ook een goed doel als erfgenaam op in het testament.”

Betrokkenheid

Een van de goede doelen die geld krijgen uit erfenissen, is Oxfam Novib. „Met 5 procent van het totaal aan donaties is dat voor ons veel minder dan bij doelen op het gebied van gezondheid. Toch is het voor ons werk een belangrijke inkomstenbron”, zegt Brenda van Staaveren van Oxfam Novib. Deze organisatie biedt mensen de mogelijkheid binnen de regels van dit goede doel een zogenoemd fonds op naam te beginnen. „Bijvoorbeeld een Henk de Vries-fonds”, geeft Van Staaveren als voorbeeld. Bij de organisatie is al een tiental fondsen op naam gestart. „Zo kun je geld dat je nalaat, laten besteden op de manier die bij jouw idealen past. Bij Oxfam Novib is een eigen fonds mogelijk vanaf 50.000 euro. Meestal wordt gekozen dit bij leven door middel van een notariële akte te doen. In zo’n geval wordt er bijvoorbeeld jaarlijks 10.000 euro overgemaakt naar het fonds op naam. Als de financiële bijdrage groot genoeg is, kan een fonds heel lang blijven bestaan. Zo’n fonds vergroot ook de betrokkenheid. Er zijn al verschillende mensen bij projecten in ontwikkelingslanden op bezoek geweest, die mede door hun eigen fonds worden gefinancierd.”

Directeur Bosma van VFI ziet dat het aantal fondsen op naam bij de diverse organisaties groeit. „In de Verenigde Staten is het heel gebruikelijk kenbaar te maken dat je geld geeft of een fonds opzet. Ik denk dat die trend zich nu ook hier gaat voordoen. Ik vind dat zeker geen verkeerde ontwikkeling. Het gaat er niet alleen om dat je trots bent op zo’n gift of een eigen fonds. Je maakt er ook een bepaald statement mee: dit is waar ik voor sta en wat ik belangrijk vind.”

Azië

Zo vatte ook Jan Verboom (64) het idee op een fonds op naam te beginnen. „Ik was al donateur van Oxfam Novib en toen ik de erfenis van mijn ouders kreeg, besloot ik een deel van dat geld daaraan te besteden. Op een voorlichtingsbijeenkomst hoorde ik van de mogelijkheden van fondsen op naam. Ik vond dat wel een goed idee. Niet zozeer om daarmee een standbeeld voor mijn ouders op te richten, maar eigenlijk alleen omdat het geld van hen afkomstig is.”

Het nu drie jaar bestaande Verboom-Pietersen Fonds richt zich op projecten in de gezondheidszorg in Azië. Zodra er geld uit het fonds kan worden uitgekeerd, maakt Verboom een keuze uit de beschikbare projecten. „Het aantrekkelijke van een fonds op naam is dat je direct bij de uitvoering betrokken bent”, vindt Verboom, die Oxfam Novib als erfgenaam in zijn testament opnam. Na zijn overlijden mag Oxfam Novib beslissen over het besteden van het geld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.