Gloria Estefan wil perspectief bieden

Emilio en Gloria Estefan.© Foto PR

Jan Vriend
AMSTERDAM

Het is hun levensverhaal, verpakt in hun wereldhits. Daarom zien Gloria en Emilio Estefan de musical ’On your feet’ als iets persoonlijks. Zoals een ander zijn fotoalbum met herinneringen koestert, zo koesteren zij deze voorstelling. „We hopen dat ons verhaal een stimulans is voor anderen om hun eigen strijd te voeren. Net zoals wij dat deden.”

Bij een vraaggesprek – deze week in een Amsterdams hotel – vertellen wereldster Gloria Estefan en haar man Emilio over hun leven. Ze kwamen allebei ter wereld op Cuba. Toen de communisten onder leiding van Fidel Castro daar in 1959 de macht grepen, vluchtten hun families naar Amerika. Omdat haar vader jong overleed, werd ze opgevoed door haar moeder. In 1977 begon ze als zangeres van de Miami Sound Machine, de band van haar latere echtgenoot Emilio. „Zingen was een vluchtweg. Zo ontsnapte ik aan het verdriet van thuis.” Hun verhaal is de basis voor de musical die vanaf oktober te zien is in het Beatrix Theater in Utrecht.

Tegenslagen

„Het scenario gaat over dromen najagen, moed verzamelen, tegenslagen overwinnen en doorgaan om je doelen te bereiken”, zegt de zangeres in het Engels. Zo belicht het script de hunkering naar vrijheid van hun gevluchte families, het gevecht van de Estefans om erkenning in de platenindustrie en de vuist van een minderheid die in Amerika een plek opeist. „We hebben echt moeten knokken om de platenbusiness ervan te overtuigen dat er een markt is voor Latijns-Amerikaanse muziek. Die erkenning kwam pas toen we er eerst in Europa succes mee kregen.”

Gevaren

Ook de emotionele aspecten uit hun leven, leverden de scenarioschrijver stof op. Zo was er de strijd van de zangeres om los te komen van haar moeder. Die wilde haar dochter beschermen tegen de gevaren van de showbusiness en zag aanvankelijk niks in de relatie van Gloria met haar bandleider. Ook het verkeersongeluk met haar tourbus in 1990, waarbij de Gloria zwaar gewond raakte, draagt bij aan de dramatiek van haar levensverhaal. „De dokters dachten dat ik nooit meer zou kunnen lopen, maar ik heb geluk gehad.” Na een herstelperiode van ruim een jaar keerde ze toch terug naar het concertpodium. Het werd een glorieuze comeback, waarbij ze met ’Coming out of the dark’ opnieuw een wereldhit scoorde. Dit lied vormt samen met haar andere succesnumers als ’ Conga’,’Rhythm is gonna get you’ en ’On your feet’ de muzikale ruggengraat voor de musical, die in New York al ruim een jaar volle zalen trekt.

Bodyguard

Het scenario is geschreven door Alexander Dinelaris, die eerder ook het script voor de pubiekstrekker ’The Bodyguard’ maakte. Bij de uitreiking van de Musical Awards in Utrecht maakte Gloria Estefan deze week bekend dat de publieksprijs naar deze musical ging. „Die erkenning zegt veel over de smaak van de Nederlandse musicalliefhebbers en over de kansen van een musical waarin bekende hits samengaan met een goed verhaal.”

Met de boodschap die in het verhaal schuil gaat, willen ze jonge generaties perspectief bieden, vertelt Emilio. „Het leven leerde ons dat vrijheid en succes niet vanzelfsprekend zijn. Onze families en wij hebben daar keihard voor moeten knokken. En toen we eenmaal succes hadden, leek het ongeluk alles weer onderuit te halen. Maar ook die tegenslag kwamen we te boven. Door al onze ups en downs in de musical te laten zien, hopen we anderen houvast te bieden bij hun weg om hun eigen geluk te vinden.” Ze geven hun recept ook meteen prijs: „Eigenlijk gaat het vooral om de liefde. Want onze passie voor elkaar en voor ons vak is altijd ons houvast geweest.”

Na Amerika is Nederland het eerste land waar ze hun musical over de grens presenteren. Waarom viel de keuze op ons land? „Nederlandse producenten hebben de laatste jaren bewezen dat ze musicals als serieus amusement in de theaters kunnen brengen. Het niveau is hoog. Ook het publiek voelt dat aan. Niet voor niets bezochten het afgelopen jaar meer dan twee miljoen Nederlanders een musical.”

Producent Stage Entertainment selecteert nu de acteurs voor de Nederlandse versie. Deze zaterdag nemen ze een kijkje bij de audities. „De kandidaten die we al hebben gezien lijken ons grote beloftes.” Ze heeft een stille wens: „Ik heb altijd iets langer willen zijn, dus ik hoop dat de Nederlandse Gloria iets groter is dan ik.”

Musical te zien:

De musical ’On your feet’ over het leven van Gloria en Emilio Estefan is vanaf 29 oktober te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. www.onyourfeet.nl

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.