VVD met afstand grootste

Haarlemmermeer

De VVD is in Haarlemmermeer als veruit de grootste partij uit de stembus gekomen bij de Tweede Kamer-verkiezingen van woensdag. De liberalen kregen liefst 29,71 procent van de stemmen.

De uitslag in Haarlemmermeer wijkt - hoewel het aantal stemmen op de VVD wel ruim boven het landelijk gemiddelde ligt - verder weinig af van de rest van het land. Dat betekent goede scores voor GroenLinks, D66, CDA en PVV.

De PvdA beleefde ook in de polder een vrije val. De sociaaldemocraten bleven steken op 5,02 procent en blijven daarmee nog onder de SP, een partij die in Haarlemmermeer traditiegetrouw laag scoort.

Opkomst

De opkomst in Haarlemmermeer was met 83,43 procent opmerkelijk hoog. Van de 106.838 stemgerechtigden brachten er 89.131 daadwerkelijk hun stem uit. Van dat aantal bleken echter 321 stemmen ongeldig te zijn. Ook werden er 102 blanco stemmen uitgebracht. Achter de namen van de kandidaten werden 88.708 hokjes op de juiste wijze met rode potlood ingekleurd.

Ver achter de VVD wist de PVV ook in Haarlemmermeer de tweede partij in grootte te worden. Lijsttrekker Wilders en zijn partijgenoten verzamelden in de polderklei 12.098 stemmen, goed voor 13,64 procent van het totaal.

Daarmee bleef het de middenpartijen D66 (10.886 stemmen - 12,27 procent) en CDA (9.157 stemmen - 10,32 procent) nipt voor.

GroenLinks werd de grootste op de linkervleugel, maar veel steun kregen de progressieve partijen niet. Na de partij van Jesse Klaver (7,4 procent), volgden SP (5,78) en PvdA.

Van de kleine partijen deed 50Plus het het beste in Haarlemmermeer. Met 3,72 procent scoort het iets beter dan de Partij voor de Dieren (3,16). ChristenUnie bleef op 2,51 procent steken.

Forum voor Democratie deed het van de nieuwkomers het beste. De 2,33 procent (ruim tweeduizend stemmen) die in Haarlemmermeer werd verzameld zou vertaald naar landelijke verhoudingen goed zijn geweest voor vier zetels. Op Denk brachten in totaal 1364 Haarlemmermeerders hun stem uit,, ruim anderhalf procent. De SGP was goed voor 0,74 procent.

Kleinste

De andere partijen konden in de polderklei geen wortel schieten. De Vrijzinnige Partij moest het doen met exact 23 van de bijna negentigduizend stemmen en was daarmee de allerkleinste.

Haarlemmermeer houdt wat betreft de uitslag nog een slag om de arm. De officiële uitslag wordt vrijdag om 9 uur vastgesteld en bekend gemaakt. Er werden donderdag nog geen uitslagen per stembureau of dorp/woonkern bekendgemaakt.

Inzage

Wie de stemmen wil controleren kan daarvoor terecht bij de gemeente. Van 17 tot 22 maart kan op werkdagen tussen 9 en 17 uur in het Raadhuis in Hoofddorp inzage worden gekregen in de processen verbaal van de verkiezingen.

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.