HFC valt niet te stoppen

Hein ten Bergeh.ten.berge@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

Op een veld waarop zelfs een kudde waterbuffels zich ontheemd zou voelen greep Koninklijke HFC opnieuw de koppositie. Het bezoekende TEC kwam er met een 3-1 nederlaag nog genadig van af.

,,Dit is veruit de beste ploeg in de topklasse. HFC is beter dan De Treffers of AFC.’’ Het groepje aanhangers van de ploeg uit Tiel had hun conclusie snel getrokken nadat HFC binnen een half uur op een riante 2-0 voorsprong was gekomen.

,,Ik hoor wel vaker dat we een vervelende ploeg zijn om tegen te spelen’’, zei HFC-verdediger Vincent Volkert na afloop. ,,Thuis waren we altijd al sterk maar dit seizoen spelen wij ook in uitwedstrijden goed.’’

Tja, wat is eigenlijk de kracht van HFC? Bij TEC weten ze het antwoord wel. HFC speelt bij vlagen als een goed geoliede machine. Als alle radertjes volop draaien, is er geen enkele club in de topklasse die de Haarlemmers kan stoppen.

Met een balvaste spits, levensgevaarlijke aanvallers, een voetballend middenveld en een ijzersterke verdediging staat de ploeg als een huis. Als dan ook nog de vleugelverdedigers zich met de aanval gaan bemoeien, is er voor een tegenstander geen kruid tegen gewassen.

Tegen TEC had linksback Volkert in twee doelpunten een groot aandeel. Na nog geen tien minuten stoomde hij door tot de achterlijn waarna Wouter Haarmans de bal alert binnenschoot. ,,Ik wilde ’m eigenlijk op Mike (Van den Ban red.) geven maar er zat iemand tussen. Gelukkig stond Wouter op de goeie plek.’’

Na rust besliste Volkert de wedstrijd met een geplaatst schot in de rechter benedenhoek waarna de koers was gelopen: 3-1. Nigel Castien had na nog geen halfuur zijn handtekening onder de tweede Haarlemse treffer gezet. Ook die aanval was er weer een om in te lijsten. Gertjan Tamerus - uitgeweken naar de linkerkant - zette voor, Mike van den Ban liet de bal slim lopen en Castien rondde voortreffelijk af.

Dat het tegendoelpunt van TEC geen moment tot paniek leidde is tekenend voor het vertrouwen van HFC. ,,We zijn na die 2-1 gedisciplineerd blijven spelen’’, concludeerde trainer Mulders. ,,Zo’n tegendoelpunt brengt toch wat spanning met zich mee en daar hebben we in de rust ook over gesproken.’’

Hinken op twee gedachten was er niet bij. De Haarlemmers gingen ook in het tweede bedrijf op zoek naar een veiligere marge. ,,We wilden niet die 2-1 verdedigen maar juist voor een derde doelpunt gaan’’, verklaarde Mulders.

Dat plan lukte wonderwel, concludeerde Volkert die na zijn doelpunt wist dat de buit binnen was. De 24-jarige verdediger beleefde een heerlijke middag. ,,Een ploeg als TEC wil wel voetballen en dan weet je dat je als back ruimte krijgt. Zeker als je directe tegenstander niet veel meeverdedigt. Ik moet alleen uitkijken dat ik geen grote gaten laat vallen.’’

Daar was gistermiddag in ieder geval geen sprake van. TEC had zijn handen alleen al vol aan het belabberde veld en kwam niet eens toe aan voetballen.

Dat HFC ook op deze dramatische grasmat bijna moeiteloos de vrije man kon vinden, zegt veel over de kwaliteit van de ploeg die zich opnieuw koploper in de topklasse mag noemen.

HFC: Boks, Hols, Opoku, Prijs, Volkert, Castien (90. De Bruijn), Verdam, Sam Sin, Van den Ban (88. Beeren), Tamerus, Haarmans (76. El Yaakoubi).

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen