Adembenemende foto’s van de natuur

De 2e plaats Macro Art: ’Woods in a Pod’ door Minghuis Yan uit Wuhan City, China. Foto IGPOTY

De 1e plaats in ’Breathin Spaces’ was voor Anil Sud uit de USA voor haar beeld van de Maroon Bells in Colorado, USA. Foto IGPOTY

Genomineerd in de categorie ’Wildlife in the garden’ door Vyacheslav Mishchenko. Foto IGPOTY

Een bezoekster staat vol bewondering bij een van de fotopanelen in de Hortus Botanicus in Amsterdam.© Foto: Hortus Botanicus

1 / 4
door Marja van Spaandonk

IGPOTY wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen. De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van meer dan dertig winnaars en genomineerden uit de competitie van 2017. Van indrukwekkende bloemenmacro’s tot mistige bossen en adembenemende landschappen: allen geïnspireerd door de wonderlijke wereld van planten.

Het is een stralende voorjaarsdag wanneer de enorme panelen met foto’s in de Hortus Botanicus in Amsterdam worden geplaatst. Bezoekers, die nog niet van de expositie die de volgende dag geopend wordt weten, blijven vol bewondering bij de prachtige afbeeldingen van tuinen, natuur, bloemen, planten en landschappen staan.

Boshyacinten

„Wat een fantastische plek om deze foto’s te tonen”, roept een vrouw naar haar vriendin. Ze zijn vandaag eigenlijk gekomen om de boshyacinten te ruiken en te zien, maar besluiten ter plekke eerst alle aandacht naar de dertig panelen uit te laten gaan. „Nu is het hier nog niet zo druk en hebben we alle ruimte om uitgebreid te kijken.” Gelukkig voor deze liefhebsters van boshyacinten is er ook een prachtige foto van Stephen Davis, goed voor de derde plaats in de categorie ’Trees, woods & forests’, te zien. ’Bluebell Beech Mist’ is genomen in het oeroude bos Badburry Hill in Oxfordshire (Engeland). In de lente ontstaat daar een kleed van boshyacinten onder de bomen. Davis nam de bijna hemelse foto, toen de opkomende zon voor een mist zorgde die het gehele bos vulde.

Een groep schoolkinderen, op weg naar het nieuwe educatielokaal in een van de kassen van de Hortus, dat officieel 17 mei wordt geopend, treuzelt bij een donkere foto van een bos in Snowdonia in het Engelse Wales.

Een van de kinderen doet de rits van haar jas wat dichter. „Het is hier gelukkig beter weer!” Zo tot de verbeelding sprekend zijn de afbeeldingen dus.

Het is maar goed dat dit meisje niet langs de sneeuwfoto’s van Tommaso Renzi (2e plaats portfolio’s competitie) komt. Ze zou zich ter plekke een warme muts en sjaal wensen zo ijselijk (mooi en koud) is de serie. Renzi houdt van de winter. „Winter is een van mijn favoriete seizoenen; ondanks het ontbreken van kleuren, geeft het unieke mogelijkheden voor fotografie. Of het nou een alleenstaande lariks is of een groepje beuken verstopt onder een witte deken, de aanwezigheid van sneeuw geeft een ongelooflijke sfeer.”

Gaat dat zien! En ga ook vooral ’Roadside Poppies’ van Arie van ’t Riet zien (genomineerd in de groep ’The Beauty of plants’). Hij heeft ergens langs de weg in Deventer wilde bloemen gefotografeerd en creëerde een haast surrealistische compositie in zijn studio.

Ook heel bijzonder is ’Woods in a Pod’ (2e plaats Macro Art) van Minghui Yuan. Hij heeft drie peulen op een rij gelegd om aan te tonen dat je in de peul van de zwarte boon structuren ziet die lijken op kleine bomen, de grond en wortels. Gewoon bizar.

Adembenemend mooi is ’Mountain Fog’ (1e plaats ’Breathing Spaces’) van Anil Sud. De foto toont de Maroon Bells, twee pieken in de Elk Mountains niet ver van het Aspen ski resort. Tijdens een korte opklaring in de wolken zie je het puntige oppervlak van de berg tevoorschijn komen. Dit geeft een mooi extra aandachtspunt in het beeld van de kleurrijke, herfstige populieren.

Valt er nog iets te lachen bij de tentoonstelling? Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar wij moesten echt lachen om de door Henrik Spranz betrapte Europese hamster die verbaasd in de camera kijkt. En de kikker in de categorie ’Wildlife in the garden’ van Vyacheslav Mishchenko bezorgt een brede glimlach, waarmee we afscheid nemen van deze bijzondere tentoonstelling.

Zelf leren fotograferen

Tijdens de tentoonstellingsperiode tot 18 juni 2017 organiseert Hortus diverse workshops, rondleidingen en andere activiteiten omtrent (tuin)fotografie. Tip: de workshop mobile photography door On a hazy morning. Speciaal voor degenen die graag willen leren hoe je betere foto’s kunt maken met je smartphone. Na het theoretische deel is er een ’photo walk’ door de tuin en kassen van de Hortus en wordt er aandacht besteed aan de expositie van IGPOTY. Deelname: 65 euro per persoon. Meer hierover op de website www.dehortus.nl en op facebook onder hortusamsterdam.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.