Wethouder: antikraak voor dakloze gezinnen

Richard Walraven
Hoofddorp

De snelste manier om dreigend dakloze gezinnen tijdelijke woonruimte te bieden, is zoeken naar gebouwen die antikraak kunnen worden bewoond.

Daar gaat zorgwethouder Tom Horn (PvdA) dan ook op inzetten. De gemeente Haarlemmermeer telt minstens elf gezinnen die op korte termijn dakloos dreigen te worden.

Negen van die gezinnen in ernstige problemen waren niet ’in beeld’ bij de gemeente. Zij hebben zich gemeld na een oproep van Horn. ,,Het is goed dat deze gezinnen nu wel bekend zijn. Niet dat we meteen een huis voor ze hebben, maar in noodgevallen kunnen we optreden. Dat hebben we in een paar gevallen ook al gedaan’’, aldus de wethouder.

Gezinnen die niet voor een urgentieverklaring in aanmerking komen maar wel dakloos dreigen te worden, kunnen binnenkort in een midstay terecht: de gemeente laat, zodra de vergunningen rond zijn, twintig tijdelijke woningen plaatsen. Daar mag men dan één tot twee jaar wonen om het leven weer op de rails te krijgen.

Horn gaat voor de langere termijn ook met corporatie Ymere praten. ,,We willen het aanbod aanpassen. Het komt nu voor als er zeven woningen vrijkomen, er zes zijn gelabeld voor speciale groepen woningzoekenden. Dan is er één woning beschikbaar voor drieduizend woningzoekenden’’, aldus Horn.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.