Koffers vol met herinneringen

Deelnemers van Landkoffers leggen de laatste hand aan de koffers.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Marjolein Vos
Hoofddorp

Van een workshop ’Gedachten inrichten’ tot het project ’Landkoffers’. In de afgelopen periode organiseerde ’Jan & Alleman’ diverse activiteiten voor iedereen die maar mee wilde doen. Vanavond is de eindpresentatie van het project waar ook Mirjam van Campen, coördinator Sociaal Domein van de Bibliotheek Haarlemmermeer, erg naar uitkijkt. Zij hield zich de afgelopen periode bezig met het project Landkoffers.

„Jan & Alleman is een samenwerkingsplan dat is ontstaan uit de WMO-wet. Pier K, Meerwaarde, GGZ, Herstelacademie, Bibliotheek Haarlemmermeer, Ons tweede huis, RIBW KIAM, Roads en het Cultuurgebouw hebben de handen ineengeslagen voor Jan & Alleman. Aan de bibliotheek werd gevraagd om een project over gedichten te maken”, aldus Van Campen. En zo gezegd, zo gedaan, want vanuit daar ontstond het project Landkoffers.

Ongeveer vijftien jaar geleden ontwikkelde Van Campen met partners het project Landkoffers. „Het concept is ontstaan door het zien van een grote beeldende tentoonstelling van vluchtelingen. Daar hebben wij een reizende tentoonstelling van gemaakt langs scholen. Bij dit project maakten de leerlingen dan de koffer bij het vak techniek, een gedicht bij Nederlands en bij beeldende vorming gingen ze de koffer vormgeven. Daarna volgde er een eindpresentatie.”

Poëzie

Vanuit dit kernidee is de workshop in het kader van Jan & Alleman ontstaan. De veertien deelnemers van het project Landkoffers hebben twee workshops poëzie gehad en drie avonden hebben ze besteed aan het versieren van de koffer, onder begeleiding van een docent van Pier K. „ De deelnemers hoefden de houten koffer niet zelf te maken, want dit werd uitbesteed aan Roads, waar ze in de werkplaats de koffers maakten. De deelnemers maakten wel zelf een gedicht en dat hebben ze vormgegeven in het houten koffertje.” De groep is erg divers. „Er doen veel mensen mee vanuit Roads, zowel deelnemers als begeleiders, maar ook doet er iemand mee van de gemeente Haarlemmermeer.”

Het onderwerp dat centraal staat bij Landkoffers is ’een herinnering’. „Door dit thema kunnen de deelnemers echt iets van zichzelf inbrengen. Niet alleen het gedicht, maar ook de koffer wordt hierdoor persoonlijker. Als gevolg hiervan wordt het gemakkelijk om dingen in je koffer te stoppen en hem zelf vorm te geven.” Het doel is om mensen met en zonder een handicap samen te laten werken. „Vaak zie je dat er voor mensen met een handicap een speciaal project is en voor anderen een gewoon project. Wij willen die grens meer laten vervagen.”

Met veel enthousiasme en plezier is er door de deelnemers gewerkt aan de koffers. „Sommigen vonden het eng om een gedicht te maken en ook was het voor velen een eye-opener dat een gedicht niet altijd hoeft te rijmen. „Vanavond worden de veertien gedichten ofwel door de deelnemer zelf ofwel door iemand anders voorgedragen.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.