Stukje bij beetje verdwijnt Rozenburg

1 / 4
Bart Boele
Rozenburg

Het buurtschap Rozenburg is op sterven na dood. Het wordt opgeslokt door bedrijven en luchthavenactiviteiten. Er wonen nog drie authentieke Rozenburgers en één ervan staat op het punt te vertrekken: zijn huis staat te koop. In de paar huizen die er nog staan, wonen vooral Polen.

(Kijk hier naar oude foto's van Rozenburg. Hier vind u nog meer oude foto's van Rozenburg)

Dertig jaar geleden zag het er al slecht uit voor Rozenburg, in 1959 door burgemeester Jansonius vernoemd naar grootgrondbezitter jonkheer L.H. Rutger van Rozenburg. Voordien hoorde dit buurtschap bij Rijk, het dorp dat in 1960 werd gesloopt voor de aanleg van Schiphol-centrum.

De inwoners van Rijk hadden volgens de plannen naar Aalsmeerderbrug moeten verhuizen, maar een handvol streek neer in Rozenburg en de rest in Rijsenhout. Rozenburg bestond destijds voornamelijk uit kwekerijen, maar sinds de jaren zestig streken er steeds meer andere bedrijven neer.

Verdwijnt

Het is niet anders: Rozenburg verkeert al dertig jaar in een overgangsfase. Stukje bij beetje verdwijnt het buurtschap. Uiteindelijk zal het er net zo uit komen te zien als in De Hoek: één groot bedrijventerrein.

De toekomst is al gemarkeerd. De grens van de bebouwde kom is een flink stuk richting Rijsenhout verlegd. Daar aan de westkant van de Kruisweg liggen tientallen hectaren kleigrond te wachten op de bedrijven die zich er zullen vestigen. Het wegennet om er te komen ligt al te wachten.

Rozenburg is sinds een aantal jaren in tweeën gedeeld door de Kruisweg. Het kruispunt met de Aalsmeerderweg werd een paar jaar geleden in oostelijke richting en dit jaar ook in westelijke richting afgesloten. Wie bij bewoners of bedrijven aan de westkant moet zijn, kan niet varen op navigatie. Dit stuk doodlopende Aalsmeerderweg is digitaal onvindbaar.

Domineeshuis

De rest van Rozenburg is nog wel te vinden, maar bijna niemand heeft er iets te zoeken. De grootschalige bedrijvigheid moet nog komen. Langs de Aalsmeerderweg staat nog een handvol bewoonde huizen, de Kruisweg telt er nog vijf.

Eén daarvan is ’het domineeshuis’ ofwel de woning van een van de twee predikanten die Rozenburg ooit rijk was. Van oorsprong was er al de Nederlands Gereformeerde Kerk (artikel 31) aan de Aalsmeerderweg, na de sloop van Rijk vond de Nederlands Hervormde Maranathakerk onderdak in noodgebouwen naast de Groen van Prinstererschool aan de Aalsmeerderweg.

Enige ijkpunt

Het enige andere historische ijkpunt van Rozenburg dat nog over is, is station ’Aalsmeerderbrug’ van de Haarlemmermeer spoorlijnen. De naam prijkt nog op de gevel, maar het voormalige stationsgebouw lijkt verder geen lang leven beschoren.

Ach, de historie. Het lijkt of niemand het nog kan schelen. Rozenburg wordt al zo lang aan zijn lot overgelaten. Waar eens mensen onder de aanvliegroute van de Kaagbaan woonden, worden nu auto’s van Schipholgangers geparkeerd. Voor de rest van het buurtschap is de toekomst ongewis, net als de afgelopen dertig jaar. Dat maakt Rozenburg tot misschien wel het meest desolate stukje Haarlemmermeer. Het is of niemand er ooit iets om heeft gegeven.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.