Premium

Harsco Metals gestraft vanwege ’grafietregen’

Harsco Metals gestraft vanwege ’grafietregen’
Terrein Tata Steel waar Harsco is gevestigd.
© Cyclomedia
Velsen-Noord

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, dat toezicht houdt op milieuwetten, draait de duimschroeven aan bij Harsco Metals in Velsen-Noord. Het bedrijf heeft een bestuurlijke sanctie opgelegd gekregen vanwege de uitstoot van glinsterende grafietdeeltjes en stof dat vooral in Wijk aan Zee voor overlast heeft gezorgd de afgelopen weken.

Dat heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaal bekendgemaakt. Harsco Metals is gevestigd op het terrein van Tata Steel in Velsen-Noord en werkt daarmee nauw samen.

De toezichthouder heeft besloten om nu op te treden omdat er vaker incidenten zijn gebeurd bij het bedrijf sinds 2017. Hoe hoog de last onder dwangsom is, was maandag niet te achterhalen bij de omgevingsdienst.

Volgens de omgevingsdienst wijt Harsco de stof- en grafietemissies aan de aanvoer van slechte slakpannen vanuit de Oxystaalfabriek van Tata Steel die te veel koolstof zou bevatten. Dat reageert met zuurstof bij hoge temperaturen wat leidt tot oxidatie waardoor overlast voor de omgeving ontstaat.

De bestuurlijke maatregel is een stok achter de deur voor het bedrijf want voordat de last onder dwangsom definitief wordt, krijgt het bedrijf nog de kans om te reageren op de bevindingen van de omgevingsdienst.

Bij Harsco was maandag nog niets bekend over een bestuurlijke maatregel en was niemand bereikbaar voor commentaar.

De grootste hausse aan klachten over de grafiet kwam in augustus. Toen kreeg Tata Steel zo’n honderd klachten te verwerken en startte het bedrijf een grootschalige schoonmaakoperatie voor het spul dat bij Harsco vandaan komt. Dat bedrijf maakt pannen met slak schoon.

De GGD kan volgens een verklaring nog niet precies melden wat de samenstelling van het stof is, maar weet wel te melden dat de stofdeeltjes ’meestal niet diep in de luchtwegen terechtkomen’. Aangeraden wordt om na aanraking de handen met water en zeep te wassen.

Tata Steel laat in een nieuwsbrief weten dat de oorzaak van de vrijgekomen grafietdeeltjes bij de slakverwerking is vastgesteld.

Volgens het staalbedrijf is nu het proces tijdelijk aangepast door het zwavelgehalte in het ruwijzer te verhogen waardoor er later in het proces geen grafiet meer vrijkomt.

Er gaat zo wel meer ruwijzer verloren. Hoewel er minder milieuoverlast zou moeten zijn, is de maatregel wel pijnlijk voor de portemonnee van Tata.

Het kost het staalbedrijf acht miljoen euro per jaar. Het staalbedrijf kondigt aan de situatie in de gaten te houden. Tot die tijd blijven de bedrijven kijken of er een structurele oplossing is te vinden voor het probleem.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.