Durfsport kiten moet nog veiliger worden

Durfsport kiten moet nog veiliger worden
De boot van de KNRM gaat te water tussen de kitesurfers.
© foto frans van den berg
Zandvoort

Kitesurfen is in vijftien jaar tijd een massasport geworden met naar schatting 20.000 liefhebbers. Een durfsport, waarbij steeds meer aandacht komt voor de veiligheid.

De omstandigheden zijn deze zaterdag perfect. Droog, geen badgasten en veel wind. Ook veel en hoge golven voor de kust van Zandvoort. Vele tientallen gekleurde kites hangen in de lucht. Aan het andere einde van de touwen van deze vliegers zitten mannen en vrouwen vast die op een kleine surfplank staan. Zo racen ze tussen de golven door of gaan juist tegen de golven in. De snelheden zijn enorm. Af en toe vliegt een surfer meters hoog door de lucht.

Durfsport kiten moet nog veiliger worden

„Een echte durfsport en een van de snelst groeiende watersporten. Bij ons is de helft van de leden nu kiter. Maar je kan het ook mooi afwisselen met zeilen. Deze zomer was het prima weer voor catamarans, maar weer niet voor kitesurfen”, legt Marco Tangelder van de Watersport Vereniging Zandvoort uit.

Het verenigingsgebouw doet deze dag dienst als instructielokaal voor de tachtig deelnemers aan de landelijke veiligheidsdag. De Nederlandse Kitesurfvereniging en de redders van de KNRM vertellen over de gevaren van de sport. „Het belangrijkste is dat je eerst les neemt. Dat zijn al gauw tien lessen. Je kan niet zomaar gaan kitesurfen. Eerst moet je die kite in de lucht zien te krijgen en daarna leren besturen. Daar komen onvoorstelbare krachten op te staan”, waarschuwt René Bos van de kitesurfvereniging.

Durfsport kiten moet nog veiliger worden

Die kracht stelt de surfer in staat om snel over het water te racen en sprongen te maken. „Het grootste gevaar is echter dat je door je kite het strand op wordt getrokken. In dat geval kan je hard vallen, tegen een paal of tegen iemand op het strand botsen. Dat levert dan meestal kneuzingen op. Het is echt geen levensgevaarlijke sport. Ik weet dat een kiter twee jaar geleden in Zeeland was verdronken, maar het vreemde was dat zijn kite nog op het strand lag. Misschien een hartaanval”, denkt Bos.

Ook bij de KNRM staan de kiters niet als gevaarlijk te boek. „We krijgen wel 160 alarmeringen per jaar, maar daar vallen ook andere surfers onder. Soms zijn het loze meldingen of zit een surfer op zijn plank uit te rusten”, weet Olaf Tompot die het preventieprogramma heeft gemaakt. „Daar zijn we drie jaar geleden mee begonnen en dat gaat nu landelijk. Ons belangrijkste advies is dat je niet alleen de zee op gaat. Zorg dat je een buddy hebt die je in geval van nood kan helpen of alarm kan slaan. Ook is het handig om op je materiaal een sticker met je naam en telefoonnummer te zetten.”

Verder moeten kitesurfers de voorrangsregels op het water kennen en de stroming. Kleding is essentieel: een goed pak en in de winter ook handschoenen tegen onderkoeling. En mocht het dan misgaan, dan stuurt de vereniging of de reddingsbrigade op het strand een boot het water op. Buiten het seizoen of verder op zee, is het dan de KNRM die uitrukt. Deze zaterdag worden de boten de branding in gereden, waarna ze door de hoge golven duiken. Ook gezondheids- en sportminister Bruno Bruins vaart even mee.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie