Haarlemse KNO-artsen aan slag op Sint Maarten

De markt in Philipsburg op Sint Maarten, een jaar na orkaan Irma.© Foto ANP

Jacob van der Meulen
Haarlem

Keel-, neus- en oorartsen van de Haarlemse Vijf Meren Kliniek gaan per toerbeurt werken in het St. Maarten Medical Center. Zij doen dat in samenwerking met het Rotterdamse ErasmusMC en ziekenhuis Gelderse Vallei.

Het SMMC in het Caraïbisch gebied heeft een jaar geleden de orkaan Irma goed doorstaan, maar de KNO-praktijk dreigde te sluiten omdat de zittende specialist zijn werk beëindigde. Daardoor dreigde specialistische hulp in het gedrang te komen voor de 70.000 bewoners van het eiland, maar ook van de nabijgelegen eilanden Saba en Sint Eustatius. De Nederlandse KNO-artsen besloten op die hulpvraag in te springen en sloten een contract met het SMMC voor minimaal drie jaar.

Behandelcentrum de Vijf Meren Kliniek is een samenwerking tussen het Spaarne Gasthuis en de acht KNO-artsen en twintig andere medewerkers die daar werkzaam zijn. De Vijf Meren Kliniek zit op alle locaties van het Spaarne Gasthuis en in Nieuw-Vennep, Hillegom en Aalsmeer.

Specialist Dick Wong Chung van de Vijf Meren Kliniek vertelt dat op het kleine eiland het volledige pakket aan zorg voor keel, neus en oren wordt aangeboden. ,,We hebben er meer dan 25 jaar ervaring mee opgebouwd. Die willen we de bewoners van Sint Maarten en de omliggende eilanden het hele jaar door kunnen aanbieden.’’

Wong Chung wil daarnaast net als in deze regio voorlichtingswerk doen op scholen over de risico’s van gehoorbeschadiging door harde geluiden en muziek. Verder verrichten de specialisten ook esthetische chirurgie aan aangezicht en nek.

Op Sint Maarten wonen naar schatting 40.000 mensen op het Nederlandse deel, en 30.000 op het Franse. Het SMMC heeft 60 klinische bedden met de ambitie te groeien naar 120 bedden om daarmee de Noordoostelijke Caraïben goed te kunnen verzorgen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.