Lokale politici: ’Dividendbelasting geen kabinetscrisis waard’

© ANP

Frans van den Berg
Haarlem

Lokale afdelingen van D66, CDA en de ChristenUnie zijn tegen het afschaffen van de dividendbelasting. Alleen de VVD is ronduit voor. Maar het onderwerp is geen kabinetscrisis waard.

Dat blijkt uit een rondgang van deze krant onder enkele fracties in deze regio. ,,Het is een compromis aan de VVD’’, weet Annekee Eggermont van het CDA Velsen, welke afdeling tegen de afschaffing is.

,,Het afschaffen geeft een sterk gevoel van onrechtvaardigheid’’, merkt Dilia Leitner van D66 Haarlem bij haarzelf en mensen in haar omgeving.

Koos de Vries van de ChristenUnie in Haarlemmermeer vindt de afschaffing een verkeerde keuze. ,,Maar een kabinetscrisis is het niet waard. Deze tijd is gebaat bij stabiliteit.’’ Ook bij CDA- en D66-raadsleden is de afschaffing geen reden om het kabinet te laten vallen.

Joris Blokpoel van de VVD in Haarlem wijst op het belang om grote internationale bedrijven in Nederland te behouden.

Onvrede

Het kabinet presenteert vandaag op Prinsjesdag een positief verhaal over meer koopkracht en een groeiende economie en komt met het dividendvoorstel. De groeiende onvrede over de afschaffing van de dividendbelasting blijkt ook uit een enquête van I&O Research. Onder de achterban van de vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bestaat weinig steun voor de maatregel van het kabinet.

Bij de ChristenUnie is 61 procent van de aanhang tegen en maar 13 procent voor. Bij D66 (60 procent tegen) en CDA (58 procent tegen) is de weerstand eveneens groot. En bij de aanhang van de VVD is 47 procent voor en toch nog 35 procent tegen.

Haarlem uitgelicht: ’Belang banen staat voorop’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.