Belofte gemeente Haarlem over parkeervergunning maakt geen schuld

Max Sipkes
Haarlem

Moet de gemeente Haarlem doen wat beloofd is? Dat is de vraag waarmee de gemeenteraad worstelt. Bewoners van de binnenstad is destijds beloofd dat ze gebruik kunnen maken van een bezoekersparkeervergunning. Nu blijkt dat lang niet alle bewoners op dat voorrecht kunnen rekenen.

Communicatie

Het draait allemaal om het woord ‘communicatie’. Alle woordvoerders gebruikten het in de vergadering van de raadscommissie beheer. De onduidelijkheid over de nieuwe bezoekersregeling, die op 1 oktober ingaat, is met instemming van alle partijen geagendeerd door Jouw Haarlem.

‘De communicatie is niet goed geweest’, erkende ook wethouder Sikkema. Er mankeerde zelfs zo veel aan de communicatie dat ook raadsleden verrast waren over de beperkingen. Die bleken pas toen Haarlemmers twee weken geleden vergeefs probeerden een bezoekers-parkeervergunning aan te vragen.

In december 2016 besloot de raad in te stemmen met een bezoekers-regeling. Onderdeel daarvan is dat bewoners van de binnenstad op sommige tijdstippen heel voordelig bezoekers met een auto kunnen ontvangen.

Zondag

Het draaide vooral om de zondag. Daar kon tot nu toe gratis geparkeerd worden maar dat verandert per 1 oktober. Om te voorkomen dat ook voor auto’s van bezoekers 4,50 euro per uur betaald moet worden zou de bezoekersregeling soelaas bieden.

In de overwegingen bij het raadsbesluit stond nergens dat niet alle binnenstadbewoners de voordelige regeling zouden krijgen.

Met als gevolg dat raadsleden het niet wisten. Ook in andere teksten, waaronder die van het parkeerreferendum, stond het niet. Met als gevolg dat het ook bij bewoners en stemmers niet bekend was.

Niets nieuws

Volgens het college is er niets nieuws onder de zon. De huishoudens die geen bezoekersregeling krijgen kunnen ook geen parkeervergunning kopen. Dat geldt vooral bij nieuwbouw in de binnenstad.

Daar is al bij de bouw bepaald dat toekomstige bewoners geen vergunning konden krijgen. Vaak is dat opgelost met een eigen garage.

Over bezoekers werd daarbij niets besproken of bepaald. Met als gevolg dat bewoners van de binnenstad dachten te kunnen profiteren van een voordelige oplossing voor hun bezoek.

Verwachtingen

Wethouder Sikkema geeft toe dat er ‘valse verwachtingen zijn gewekt’. Dat noemt ze ‘heel vervelend’. Ze ziet er geen reden in om daar wat aan te doen. ‘Het is allemaal heel ingewikkeld en dat maakt het heel lastig om duidelijk te communiceren. Moet je het dan loslaten omdat het verkeerd is gezegd?” Ze vindt van niet.

Ze krijgt alle begrip van haar eigen partij, GroenLinks. ,,Als je in de binnenstad woont heb je enorm veel voordelen met winkels en uitgaansgelegenheden. Maar voor auto’s is nou eenmaal geen ruimte”, betoogt Sacha Schneiders die de communicatie ook niet sterk vindt.

De PvdA lijkt daarin met haar mee te gaan. Andere partijen hebben het er zichtbaar moeilijker mee. Met als gevolg dat ze de kwestie in de gemeenteraad, over twee weken, opnieuw willen bespreken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.