’Goeie vriendin’ Johanna is vijftig jaar oud

’Goeie vriendin’ Johanna is vijftig jaar oud
Oud-bemanningsleden van de Johanna Louisa op de jarige boot van de KNRM.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Op de Haringkade, langs het water, zit een groepje op tuinstoeltjes in een cirkeltje. Koffie en wat lekker erbij en babbelen maar. Kortom, het standaard verjaarspartijtje, alleen ligt deze keer de jarige een stukje verderop in het water.

De Johanna Louisa werd afgelopen zaterdag vijftig jaar oud. De reddingsboot van de KNRM volgde ooit de Neeltje Jacoba op en deed goede diensten. Ze was betrokken bij meerdere geslaagde reddingsoperaties. Maar tegenwoordig doet ze alleen nog dienst als publiciteits-boot. Anja Nachtegaal, voormalig secretaris van de KNRM: „We gebruiken haar voor rondvaarten of voor asverstrooiing. En theoretisch kan ze nog ingezet worden als de nood hoog is.”

Mooie boot

Om haar vijftigjarig verjaarspartijtje te vieren zijn veel oud-bemanningsleden van de KNRM aanwezig. Veel van hen hebben nog op de Johanna Louisa gevaren. Karel Stompé: „Ik heb nog op haar gevaren. Ik zie de boot als een goede vriendin. Mooie boot, onverslijtbare motoren. Alleen de snelheid en wendbaarheid zijn niet meer van deze tijd natuurlijk.” Voor Dirk van den Oever was de Johanna Louisa mede reden om zich bij de KNRM aan te sluiten. „Vroeger ging ik met mijn pa, ik achterop de brommer, naar de Kop van de Haven om een visje te eten. Dan zag ik de Johanna Louisa liggen en dat was het moment dat ik wist dat ik ooit op zo’n boot wilde varen.”

Riekelt de Boer is op deze boot begonnen met varen. Riekelt, die door zijn maten Noco wordt genoemd (’Riekelt vinden ze te ingewikkeld’) begon in 1991. „Omdat ik op deze boot begonnen ben, blijft je dat bij. Het blijft mijn boot.”

Vandaar ook dat hij een van de vrijwilligers was die de boot weer helemaal opknapte nadat ze een uitstapje maakten naar Sint Maarten. „Die hadden om een reddingsboot verzocht en kregen deze. Omdat ze buiten dienst was. Maar de boot is daar enorm verwaarloosd.” De mannen van de KNRM hielden hun boot zelfs van grote afstand zo goed als het kon in de gaten. „Ze lag op de kant en er woonden zwervers in. We hebben na zes jaar gevraagd of we haar terug konden krijgen. Dat is toen gebeurd. We moesten de viezigheid er letterlijk uitscheppen, maar hebben haar weer helemaal opgeknapt. ’’

Een boottochtje gaan ze vandaag niet doen. Voor het verjaardagsuitje gaat het gezelschap naar het Reddingsmuseum in Den Helder. „Nee, niet met de boot”, weet Anja. „Deze boot gaat tien knopen per uur. Dus dan zijn we veel te lang onderweg. We gaan met de bus.”

Meer nieuws uit IJmond