Huis burgemeester Haarlem bewaakt na bedreiging

Politiebusje op de Begijnebrug over de Bakenessergracht.© United Photos/Paul Vreeker

Haarlem

Sinds ’een dag of tien’ bewaken agenten in politieauto’s en een bewakingscamera de woning van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. Hij staat permanent onder politiebescherming.

Aan weerszijden van zijn woning staan als zodanig herkenbare wagens opgesteld. Dat is volgens het stadhuis in opdracht van de hoofdofficier van Justitie.

’In verband met de veiligheid’ van Wienen worden door het openbaar ministerie noch de burgemeester mededelingen gedaan over aard en toedracht van de bedreigingen.

Bedreigingen van burgemeesters staan momenteel landelijk in de belangstelling. Een kwart van 225 ondervraagde burgemeesters is wel eens bedreigd.

Toenmalig burgemeester Bernt Schneiders kreeg drie jaar geleden beveiliging na brandstichting bij zijn woning. Justitie zocht de dader in kringen van Hells Angels Haarlem, maar wist daarvoor geen sluitend bewijs te krijgen.

Wienen heeft het afgelopen jaar een aantal besluiten genomen die niet goed vielen bij de outlaw motorclubs Hells Angels en No Surrender.

Hij maakte duidelijk dat de Hells Angels een nieuw clubhuis in Haarlem kunnen vergeten en sloot een provisorisch clubhuis van No Surrender op een volkstuincomplex.

Wienen noemde de uitspraak van de rechtbank tegen de Hells Angels Haarlem een bevestiging van het Haarlemse beleid, waarbij de gemeente nauw samenwerkt met andere overheden om ondermijning van de samenleving en deelneming aan een criminele organisatie met geweldoogmerk tegen te gaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.