Simon en Cocky Nijdam 65 jaar hand in hand door het leven

Burgemeester Elbert Roest neemt uitgebreid de tijd voor het briljanten echtpaar Nijdam.© United Photos/Toussaint Kluiters

Annemieke Windt
Bloemendaal

,,We hebben nooit een dag ruzie gehad en we zijn 65 jaar gelukkig geweest’’, zegt Simon Nijdam (93) over zijn huwelijk met Cocky Nijdam-Schotte (zaterdag 91).

Hun trouwdag is vrijdag. ,,We hebben elkaar ergens bij een clubje ontmoet’’, antwoordt hij als hem wordt gevraagd hoe ze elkaar hebben leren kennen. ,,Precies weet ik het niet meer.” De twee hebben elkaar door dik en dun gesteund. ,,Na de oorlog kon ik mijn draai moeilijk vinden. Mijn vrouw stimuleerde me om theologie te gaan studeren. Zij vond een baan aan de Gemeentelijke Universiteit in Amsterdam en ik kon daar gaan studeren.”

Zijn loopbaan als predikant voerde het echtpaar het land door. ,,We zijn 23 keer verhuisd, we woonden in Santpoort en Vlaardingen. Daar werkte ik als predikant in het ziekenhuis. Dat was de mooiste tijd.” Zijn vrouw haalde haar MO Frans en gaf les. ,,We zijn na ons pensioen naar Frankrijk verhuisd. Ik sprak geen woord Frans, mijn vrouw des te beter.”

Vier jaar geleden verhuisde het echtpaar naar de Wildhoef in Bloemendaal. ,,Hier konden we bij elkaar blijven.’’ Sinds een half jaar woont Cocky op de gesloten afdeling, omdat haar geheugen minder is geworden. ,,We wonen nog wel onder een dak, maar niet meer samen. Dat is wennen. Als ik naar haar toe kom, dan holt ze naar me toe en slaat haar armen om me heen.’’

Tijdens het bezoek van burgemeester Elbert Roest ontstaat er al snel een discussie over de rol van godsdienst en het belang van filosofie. ,,Ik blijf nieuwsgierig. Tegenwoordig bestudeer ik Spinoza. Dat geeft stof tot nadenken”, zegt Nijdam met glimmende ogen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.