Hoedjes ruilen voor Prinsjesdag

1/3
Amsterdam

Grote kans dat een hoedje van voormalig GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren deze Prinsjesdag op het hoofd van iemand anders prijkt. Gisteren konden vrouwelijke politici hun oude hoed omruilen.

Het is een initiatief van de organisatie Solidaridad, die het zonde vindt dat er voor één dag allemaal nieuwe hoedjes worden aangeschaft. ,,Vaak wordt dergelijke aankopen maar een keer gedragen en verdwijnen de spullen uiteindelijk ergens achterin de kast. Totaal niet duurzaam’’, aldus woordvoerder Jantien de Bruin.

Solidaridad, dat wereldwijd aan eerlijkere productieketens van textiel en katoen werkt, wil politici duurzamer met mode om laten gaan en aantonen dat kleding ruilen een prima alternatief voor kopen is.

In het Haagse Mauritshuis werden dinsdagmiddag daarom tien hoeden, waaronder vier van Van Tongeren, aangeboden om te ruilen. Ook Stientje van Veldhoven (D66), Isabelle Diks (GroenLinks) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) leverden hun Prinsjesdag-hoofddeksel in.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vond het een leuke actie en besloot om voor haar eerste Prinsjesdag ook een ruilhoed op te zetten. Ze draagt volgende week een vrolijk roze exemplaar dat van haar D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) is geweest.

Volgens De Bruin leidt deze actie hopelijk tot nog meer ruilpartijen voorafgaand aan de traditionele hoedjesparade. ,,Ik hoorde al van meer politici die niet langs konden komen dat ze ook hoeden willen ruilen, dus ik hoop dat dat gebeurt.’’

De hoedjes mogen na volgende week bij de nieuwe eigenaresses blijven. Maar uiteraard mogen de hoofddeksels volgend jaar ook weer naar iemand anders toe.

Meer nieuws uit Nieuws