Rechter beterschap wensen baat liquidatieverdachten niet

Rechter beterschap wensen baat liquidatieverdachten niet
Schiphol

De vier verdachten in de zaak van de Utrechtse vergismoord deden maandag hun uiterste best om de rechters gunstig te stemmen. „Ik hoop dat de rechter snel weer beter is”, zei de 31-jarige Ferrel T. uit Amsterdam. T. wordt ervan verdacht dat hij de 31-jarige Hakim Changachi in Utrecht heeft doodgeschoten.

„Maar ik ken zelf ook mensen die migraine hebben. Ik begrijp dat de zaak niet door kan gaan. Maar ik heb hier niets mee te maken.” Alle vriendelijkheid leverde T. niets op. Hij bleef in voorarrest, net als de andere drie verdachten.

Changachi is het slachtoffer van een vergismoord. Na zijn dood stapte kroongetuige Nabil Bakkali met wroeging naar de politie. De broer van de kroongetuige werd kort daarna doodgeschoten in Amsterdam. Hilversummer Shurandy S. is daarvan verdacht.

De rechtbank in Schiphol had zes dagen uitgetrokken voor de behandeling van de moord op Changachi en iedereen is erg teleurgesteld dat ziekte van een rechter voor uitstel zorgt. Ook Jerryl Z. en Marciano D. vroegen vrijlating. Zij zouden twee dagen later op pad zijn gegaan om de vergismoord te herstellen door de juiste persoon te liquideren.

Vuurwapens

Z. sloeg op de vlucht toen de politie in Overvecht zijn Skoda wilde controleren. Tussen Hilversum en Huizen raakte de auto van de weg en werden twee vuurwapens uit de auto gegooid. Z. ontkent dat hij wapens heeft gezien. Zijn passagier Marciano D. gaf aan dat hij lag te slapen in de auto. Z. heeft verklaard dat hij een ritje maakte voor 2000 euro. Hij dacht dat het om drugs ging. Zijn nieuwe advocaat wil verklaringen van de kroongetuige horen. Dat verzoek wees de rechtbank af.

Het OM vond het ook jammer dat de zaak niet kon worden behandeld. Officier van justitie Xandra Tromp vertelde dat er voldoende bewijs is in alle zaken. Volgens Tromp zou niemand het begrijpen als deze verdachten zouden worden vrijgelaten. Zij heeft straffen in haar hoofd die veel langer zijn dan het voorarrest.

De advocaten betoogden dat alle verdachten na 22 maanden voorarrest om persoonlijke redenen vrij zouden moeten komen. De rechtbank zag in het uitstel ondanks alle vriendelijke en troostende woorden geen reden om de verdachten vrij te laten. De rechters vonden dat de rechtsorde te erg geschokt is door de liquidaties en pogingen daartoe.

Op 29 november is er nog een regiezitting. Op 4 februari begint de inhoudelijke behandeling.

Meer nieuws uit Nieuws