Jeugddetentie Venneper (19) voor poging tot doodslag

Wessel Mekking
Haarlem/Nieuw-Vennep

Een 19-jarige inwoner van Nieuw-Vennep die op 28 december vorig jaar een man meerdere keren stak met een mes, is dinsdagmiddag veroordeeld tot 283 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

De rechtbank in Haarlem achtte bewezen dat sprake was van poging tot doodslag.

De jonge Venneper liet die bewuste dag zijn hond uit. Bij Turfsteker in Nieuw-Vennep kreeg hij ruzie met een man. Die zou hem een klap hebben gegeven, waarop de tiener zijn mes openklapte en meerdere keren op het slachtoffer instak, aldus de rechtbank.

Het steekwapen drong door tot in de borstholte van de man, die veel bloed verloor. Dat de Venneper het slachtoffer tijdens het zwaaien met het mes per ongeluk had geraakt en dat sprake was van noodweer, geloofde de rechtbank niet. De rechters namen het de 19-jarige kwalijk dat hij het risico had genomen dat het slachtoffer zou overlijden door hem meerdere keren in zijn romp te steken.

De Venneper, tijdens het incident nog 18 jaar was, is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar vanwege een ’bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling’. Vanwege zijn persoonlijkheid was op hem het jeugdstrafrecht van toepassing.

De jongeman moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van meer dan 3.400 euro. Ook dient hij een werkstraf van veertig uur uit te voeren, die hem al eerder voorwaardelijk was opgelegd. Daarnaast moet hij zich onder meer bij de reclassering te melden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.