Extra raad Bloemendaal over trage beantwoording vragen

Marielys Roos en Rob Slewe van Hart voor Bloemendaal© Archieffoto

Margot Klompmaker
Bloemendaal

Het vlot niet erg met de openheid van de gemeente Bloemendaal, vinden sommige fracties. Burgemeester Elbert Roest beloofde 11 juli dat raadsleden voortaan alle gemeentelijke dossiers en stukken konden inzien, inclusief geheime documenten.

We zijn inmiddels bijna twee maanden verder. Raadsleden Leonard Heukels (Liberaal Bloemendaal) en Marielys Roos en Rob Slewe (Hart voor Bloemendaal) hebben verschillende stukken aangevraagd, soms al maanden geleden, en hebben tot nu toe niets gehad.

,,Het is te gek voor woorden’’, vindt Heukels. ,,We hebben het recht en de plicht om het college te controleren, maar het college bepaalt nog steeds wat we mogen weten.’’

Lees ook: Opwinding over geheime stukken Bloemendaal

Ook Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal ergert zich aan de gang van zaken en heeft gevraagd om een extra raadsvergadering op woensdag 19 september. Overigens wordt hun mening over de trage afhandeling van vragen niet gedeeld door andere fracties.

Moeizaam

Heukels begrijpt niet waarom zaken zo moeizaam gaan. ,,Een maand geleden kreeg ik van de griffier een usb-stick met daarop gevraagde stukken’’, vertelt hij.

,,Ik kon ze niet openen en dus ging de stick weer retour gemeente. Sindsdien heb ik niets meer gehoord of gekregen. Ook niet even een berichtje van: we zijn ermee bezig. Als ik binnenkort nog geen stukken heb, span ik een kort geding aan.’’

Ook Hart voor Bloemendaal krijgt geen antwoord op gestelde vragen over bijvoorbeeld de verkoop van de oude gymzaal van de Franciscusschool in Bennebroek en Park Brederode.

Achterstand

Volgens de gemeente is de achterstand het gevolg van ’het vele aantal vragen’. ,,Er is sprake van een stuwmeer aan inlichtingenverzoeken, integriteitsmeldingen, artikel 40 vragen en wob-verzoeken’’, aldus de gemeente. ,,Onze ambtelijke capaciteit is simpelweg ontoereikend om op redelijke termijn met passende antwoord te komen.’’

Hart voor Bloemendaal en Liberaal Bloemendaal vinden die argumenten flauwekul. ,,Juist het uitblijven van antwoorden zorgt ervoor dat we keer op keer met vragen moeten komen’’, aldus beide partijen. ,,Het is dus onzin dat het zoveel extra inzet van mensen zou kosten.’’

Strafbaar

Volgens Hart voor Bloemendaal en Liberaal Bloemendaal gaat het ook om geconstateerde integriteitsschendingen. Zoals een melding van Hart voor Bloemendaal over wethouders die informatie zouden hebben gelekt naar derden, een strafbaar feit.

Volgens de partij zijn de namen bij burgemeester Roest bekend en is tot nu toe geen actie ondernomen. Ook Liberaal Bloemendaal heeft in dat kader gevraagd wat er is gedaan met een integriteitsmelding over oud-wethouder en thans raadslid Richard Kruijswijk (GL).

In een mail aan alle fracties maakt Hart voor Bloemendaal bovendien melding van een intern stuk van de gemeente uit oktober 2014.

Integriteitsmelding

Daarin staat volgens de partij dat ’ambtenaren en college hebben geconstateerd dat verschillende raadsleden vertrouwelijke informatie hebben gedeeld met derden en dus strafbaar hebben gehandeld’. Ook daarover hebben Hart voor Bloemendaal en Liberaal Bloemendaal vragen gesteld.

Volgens de gemeente wordt er wel degelijk iets met de integriteitsmeldingen gedaan.

,,We hebben zeven meldingen binnengekregen over (oud-)politieke ambtsdragers, plus diverse meldingen over ambtenaren’’, aldus de gemeente. ,,We leggen die voor aan het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers, want we willen eerst advies inwinnen om dit goed af te handelen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.