Haarlemmermeers raadslid Anneke van der Veer stapt zelf op

Bart Boele
Hoofddorp

Het Haarlemmermeerse raadslid Anneke van der Veer uit Nieuw-Vennep is uit eigen beweging opgestapt.

Burgemeester Onno Hoes vroeg Van der Veer in juli om ontslag te nemen omdat hij in mei vaststelde dat het raadslid niet staat ingeschreven in het bevolkingsregister.

Van der Veer vroeg daarop of de gemeenteraad dat verzoek van Hoes donderdagavond wilde beoordelen. Zo ver is het niet gekomen.

,,Ik heb besloten me terug te trekken uit het openbare leven’’, meldde Van der Veer aan het begin van de eerste raadsvergadering na de zomervakantie. ,,Dat valt me zwaaar maar het is een weloverwogen besluit.’’

Lees ook: Haarlemmermeers raadslid Van der Veer wordt niet aangehouden

Van der Veer wordt in verband gebracht met een internationale fraudezaak waar haar dorpsgenoot Ari Olivier bij betrokken zou zijn. ,,Ik ben vals beschuldigd van fractuurfraude’’, zei ze ook donderdagavond, ,,dat heb ik nooit gedaan. Ik ben wel verantwoordelijk voor mijn eigen goedgelovigheid. Deze hele zaak heeft mij tonnen aan inkomsten gekost. Ik heb al die tijd niet willen wijken voor intimidatie en kreeg persoonsbescherming.’’

Verdachte

Ze blijft meewerken aan het onderzoek waarin zij nog altijd verdachte is.

Volgens Van der Veer hoeft zij niet te vertrekken omdat volgens haar een lid van de gemeenteraad wel in die gemeente woonachtig zijn, maar er niet per se ingeschreven hoeft te zijn.

Lees ook: Haarlemmermeers raadslid zat in gevangenis

,,Andere gemeenten die het standpunt van de burgemeester hanteerden zijn daarover door de Raad van State in het ongelijk gesteld’’, aldus Van der Veer. Zij heeft echter besloten de gang naar de Raad van State niet te gaan maken.

,,Ik heb mijn volledige aandacht nodig voor het onderzoek naar de fraudezaak. Bovendien heb ik de financiën niet om verder te gaan in de politiek.’’

Burgemeester Hoes prees Van der Veer bij haar afscheid over haar bevlogenheid en inzet. Nadat ze eerst uit Forza stapte en daarna uit Onafhankelijk Liberaal werd gezet, ging ze als raadslid alleen verder. ,,U wist alle dossiers te volgen. Ik vroeg me wel eens af ’waar haalt u de tijd van daan’.’’

Hoewel het een publiek geheim is dat de rest van de gemeenteraad Van der Veer het liefst al veel eerder zag vertrekken kreeg zij gisteravond niettemin een applaus en afscheidshanden en -kussen.

Chris Groothand

De raad nam ook afscheid van HAP-raadslid Chris Groothand. Hij stopt om gezondheidsredenen.

Groothand is ruim twintig jaar actief geweest in de lokale politiek. In 1994 werd hij raadslid voor de PvdA.

Vijftien jaar later stapte hij over naar de lokale partij HAP, die zich begin jaren tachtig van de PvdA afscheidde. Voor die partij werd Groothand in 2010 in de gemeenteraad gekozen.

Hij werd fractievoorzitter maar moest die functie a na korte tijd overdragen aan Johan Rip. Uiteindelijk liet hij zich in de raadsbankjes tijdelijk vervangen door Henk van Steenis.

Het was aan burgemeester Hoes om het afscheid voor dit raadslid te verzorgen, maar Hoes en Groothand hadden elkaar nog nooit ontmoet. ,,We hebben ons net aan elkaar voorgesteld en nu nemen we al afscheid’’, aldus Hoes.

Groothand kreeg de erepenning van de gemeente Haarlemmermeer en tot zijn verrassing werd hij ook benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.