Winkelleegstand daalt in provincie

Winkelleegstand daalt in provincie
Haarlem

De winkelleegstand in de provincie Noord-Holland is het afgelopen jaar gedeeld. Met een winkelleegstand van 5,8 procent scoort Noord-Holland beter dan het landelijk gemiddelde (7,2 procent). De regio IJmond (12 procent) springt negatief in het oog.

De seinen voor de detailhandel in Noord-Holland staan op groen, zo blijkt uit de monitor Detailhandel Noord-Holland 2018.

Zo is de werkgelegenheid in de detailhandel - goed voor 9 procent van alle banen in de provincie - in een jaar tijd toegenomen met 4.850 banen.

Grote verschillen

De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. Zo neemt de werkgelegenheid vooral toe in Amsterdam en Amstelland-Meerlanden. En naast de IJmond kampen ook de Gooi en Vechtstreek en Noord-Holland Noord (7 procent) met een relatief hoge winkelleegstand.

Van alle gemeenten heeft Beverwijk met 21 procent de hoogste leegstand, terwijl er in Beemster een leegstandspercentage van 0 procent heeft.

In de monitor is ook de toekomstbestendigheid van winkelgebieden in kaart gebracht op basis van het huidige risicoprofiel van de centra en de verwachte bevolkingsontwikkeling.

Opvallend is dat een aantal kleine kernen en buurtcentra in de provincie er relatief goed voor staan. Zo worden de winkelgebieden in Zwaagdijk, Hoogwoud, Obdam, Edam, IJburg en Weidevenne (Purmerend) als zeer toekomstbestendig beschouwd.

Vooral enkele centrumgebieden in middelgrote centra, zoals Bussum en Beverwijk, lijken minder toekomstbestendig en ook de grotere centra van Alkmaar, Hoorn en Den Helder wacht op dit vlak een uitdaging.

Plannen voor nieuwe detailhandel zijn er vooral in Amsterdam (Zuidas, Zuidoost, Houthavens, Sloterdijk III en NDSM) en Zaanstreek-Waterland (IKEA-gebied).

Meer nieuws uit Nieuws