Freddie Oversteegen bleef altijd bescheiden over haar verzetsrol

2014: Premier Mark Rutte poseert met de verzetsvriendinnen van Hannie Schaft, Freddie Dekker-Oversteegen (derde van rechts) en Truus Menger-Oversteegen (tweede van links) en het bestuur van de Stichting Nationale Hannie Schaft Herdenking. De twee zussen kregen door de premier het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt voor hun jarenlange inzet bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.© ANP

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Verzetsheldin Freddie Oversteegen is altijd bescheiden gebleven over haar rol in de Tweede Wereldoorlog. Zus Truus Menger-Oversteegen verwerkte haar verdriet door erover te praten en kunst te maken. De houding van Freddie was: laat mij maar met rust.

In memoriam

Freddie Oversteegen

1925-2018

Lees ook: Verzetsvrouw Freddie Oversteegen overleden

Volgens haar neef Martin Menger was tante Freddie zeer vereerd, toen ze samen met haar zus van premier Rutte in 2014 het Mobilisatie-Oorlogskruis ontving. Zij kon dat enorm waarderen.

Ook dat er in Haarlem net als bij haar zus Truus een straat naar haar is vernoemd, heeft haar veel goed gedaan.

Het is uitzonderlijk dat mensen dit eerbetoon bij leven ten deel valt. De straten liggen in de Slachthuisbuurt, vanzelfsprekend vlak bij de Hannie Schaftstraat. Hannie Schaft, gefusilleerd door de Duitsers in de duinen, was hun vriendin en medeverzetsstrijder. Over hun tijd in het Haarlemse verzet schreef Truus Menger het boek ’Toen niet, nu niet, nooit’.

De oorlog heeft de levens van de zusjes Oversteegen getekend. Als jonge meisjes wekten ze in de oorlogsjaren weinig argwaan, wat hun verzetswerk heel effectief maakte. Ze waren betrokken bij de liquidatie van landverraders en bij sabotage-acties.

In een zeldzaam interview op televisie vertelde Freddie Oversteegen op hoge leeftijd hoe die bewogen en afgrijselijke tijd haar als jong meisje had beroerd. „Ja, ik heb zelf ook geschoten en ik heb ze zien vallen. En wat zit er dan in een mens? Je wilt ze oprapen.”

Zij en haar zus hebben ook model gestaan voor het boek ’Het Schandaal’ van Conny Braam. Het boek gaat over de Velser Affaire, ofwel hoe de machthebbers van voor de oorlog linkse verzetsmensen tijdens de oorlog uit de weg hebben geruimd om na de bevrijding de touwtjes weer in handen te krijgen.

Ze bezocht ook trouw de jaarlijkse Jan Bonekampherdenking op de Westerbegraafplaats in IJmuiden. Bonekamp was een verzetsman uit de oorlog, die in 1944 stierf bij een aanslag op een politieman in Zaandam. Freddie Oversteegen, een frêle dame, had drie kinderen.

Zij wordt omschreven als ’een vrolijke tante die gek was op haar gezin’. „Zij had met haar echtgenoot een mooi bestaan opgebouwd.”

Oversteegen is overleden in een verzorgingshuis in Driehuis waar ze de laatste jaren woonde. Haar overlijden was een dag voor haar 93e verjaardag.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.