Veelzijdig en gedreven politicus Marten Bierman overleden

Jacob van der Meulen
Amsterdam

Marten Bierman, voormalig wethouder voor de Ouderenpartij Zandvoort, is vorige week op 78-jarige leeftijd overleden. Bierman vervulde het wethouderschap van 2006 tot 2010 en moest aftreden omdat hij niet vanuit zijn woonplaats Amsterdam wilde verhuizen naar de kust.

Bierman studeerde architectuur en stedenbouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Hij ontwikkelde zich daarna als zelfstandig raadgevend ingenieur met veel sympathie voor de milieubeweging. Zo was hij in 1972 een van de medeoprichters van de Vereniging tot behoud van het IJsselmeer, de latere IJsselmeervereniging waarvan hij van 2000 tot 2010 voorzitter was.

In zijn Zandvoortse periode bleef Bierman ternauwernood overeind in het debat over de Middenboulevard. Zijn eigen partij OPZ maakte in 2007 duidelijk het beleid van wethouder Bierman niet te ondersteunen. Bierman had ingrijpende sloopplannen om plaats te maken voor vernieuwing. De OPZ draaide echter snel bij.

Zijn weigering om naar Zandvoort te verhuizen deed Bierman uiteindelijk in 2010 de das om. In deze krant zei hij daarover: ,,Ik oriënteerde me wel, maar het viel zwaar tegen. Ik heb hier in Amsterdam een huis aan de gracht en een echtgenote die ook zo haar eigen prioriteiten heeft. Had ik dat dan opzij moeten zetten, met het risico dat ik een jaar later als wethouder zou worden weggestuurd?’’ OPZ had op dat moment al duidelijk gemaakt dat er in de partij nog steeds de nodige weerstand tegen hem speelde.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 1986 was hij lijsttrekker voor de Federatieve Groenen. Van 1995 tot 2003 vormde hij de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF), waarin zich een aantal provinciale politieke partijen hebben verzameld zoals de Ouderenpartij Noord-Holland. In 2002 was Bierman kandidaat voor Leefbaar Nederland bij de Tweede Kamerverkiezingen. In Amsterdam was hij duo-raadslid voor de lokale partij Red Amsterdam en verzette zich tussen december 2011 en maart 2014 vooral tegen de Noord-Zuidlijn. Zijn laatste politieke ambitie was de kandidaatstelling voor de lijst ’ikkiesvooreerlijk’ bij de Europese verkiezingen in 2014.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.