Op De Klipper leer je in eigen tempo wat jezelf wilt

Op De Klipper leer je in eigen tempo wat jezelf wilt
Basisschool De Klipper werd maandag officieel een Daltonschool.
© foto United Photos/ron pichel
IJmuiden

Honderden bellen uit tientallen bellenblaasbusjes gaan de lucht in als directeur Madelon Boot de leerlingen Tibbe en Roef vraagt om het bordje bij de ingang te onthullen. Na afgeteld te hebben, wordt een grote handdoek weggetrokken: ’Daltonschool’, staat er te lezen. De Klipper aan het Koningsplein in IJmuiden is maandag officieel een daltonschool geworden.

Als het applaus van de ouders klinkt, zetten de leerkrachten voor het volle schoolplein een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt lied in: ’Wie kent niet die school uit IJmuiden, die dalton een goed idee vindt, je hoort enkel goede geluiden, want op deze school telt elk kind’, klinkt het.

Leerdoelen

Directrice Madelon Boot legt uit waar een daltonschool voor staat: ,,Er wordt een groot beroep op de eigen verantwoordelijkheid gedaan bijvoorbeeld. ’Wat wil ik vandaag leren?’, is een vraag die een kind zichzelf kan stellen. En waar doe ik dat? In de klas of op een leerplein buiten de klas? Wanneer kinderen op een leerplein werken buiten de klas, betekent dat ook dat ze elkaar zo nodig aanspreken op ongewenst gedrag. Ze leren dus heel intensief samenwerken, en elkaar helpen. Niemand speelt de baas. Wij denken dat dat heel vormend kan werken voor een kind.”

Ze vervolgt: ,,Het is een innovatieve onderwijsvorm, waarbij ook het regelmatig presenteren van jezelf aan de orde komt. Dat zijn vaardigheden waar je later in je leven ook profijt van hebt.”

Concentreren

Wat ouders van de nieuwe school vinden? ,,Wij hebben twee kinderen hier op school”, zegt moeder Kirsten van Leeuwen uit IJmuiden.

,,Lieke van acht en Yarno van tien. Onze zoon heeft ADHD, voor hem is daltononderwijs lastig, omdat hij zich slecht kan concentreren. Maar Lotte vaart er prima bij en doet het goed. Ze zijn het afgelopen jaar al een beetje aan het oefenen geweest met dalton-onderwijs en we merken dat ze is veranderd. Was zij eerst heel ingetogen, nu is ze veel meer zelfbewust. Van een stil meisje is ze steeds opener geworden, ze durft nu veel meer van zichzelf te laten zien. Met andere woorden: ze is minder verlegen geworden. Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling.”

Meer nieuws uit IJmond