Vera weet alles van het leven en de levenscycli

Vera weet alles van het leven en de levenscycli
Vera gaat haar vriendin Korie helpen met haar nieuwe kamer.
© foto kees de boer
Velsen-Zuid

Vera de Vries is donderdagmiddag op weg naar haar vriendin Korie in Velsen-Noord. Korie is net verhuisd en kan wel wat hulp bij het inrichten van haar nieuwe kamer gebruiken.

Tegelijk is het Vera’s laatste dag van de zomervakantie. Of ze nog vakantiewerk heeft gedaan? ,,Ja, ik was serveermeisje bij het Dorpsfeest Santpoort en ik heb vakken gevuld bij de Albert Heijn in IJmuiden.”

Vrijdag begint het derde leerjaar van haar laborantenopleiding aan het Beverwijkse Nova College. ,,Dan krijgen we uitleg hoe het jaar er voor ons uit gaat zien”, zegt de zeventienjarige leerling. ,,En dan beginnen we maandag met het lesrooster.”

Ze vertelt dat ze dit jaar een stage in Nederland heeft en volgend jaar een in het buitenland. ,,Dan wil ik naar Engeland gaan. Daar hebben ze een groepscampus en dat vind ik leuk, ook omdat je er met een groep van school naartoe gaat. Als ik dan geslaagd ben, dan wil ik naar Amsterdam of Leiden om biologie te gaan studeren.” Wat er zo aardig is aan biologie? ,,Omdat je er veel leert over het leven en de verschillende levenscycli. Hoe alles werkt op moleculair niveau en dat soort dingen. Dat vind ik heel erg interessant.”

Waar ze haar vriendin Korie, een Chinese naam, van kent? ,,Van school. Korie studeert een scheikundige chemische richting, ik studeer biologie. Al mijn vrienden en vriendinnen ken ik sowieso van school.” Lacht: ,,Ik heb vrienden in heel Nederland, uit Haarlem, Beverwijk, Hoorn en Grootebroek.”

Ze vervolgt: ,,Korie is een hele goede vriendin waar ik alles mee deel.” Zoals? ,,Als ik ergens van baal wat er op school gebeurt bijvoorbeeld. Of als je wat hebt met je vriend. Dan is ze een goed luisterend oor. En omgekeerd ben ik dat voor haar.”

Zo direct dus de kamer inrichten. Of ze nog tips heeft? ,,Nou wat ik weet is dat ze nu een veel grotere kamer heeft dan toen ze nog in IJmuiden woonde. En ze heeft een nieuwe bank. We gaan het zien, ik kan wel advies geven, maar uiteindelijk moet ze het natuurlijk wel zelf bepalen.” Straks weer terug naar IJmuiden. ,,Ik moet vanavond nog werken. Maar als ik volgend jaar stage loop stop ik daarmee. Daar krijg ik ook geld voor en het is leuker om te doen.”

Kees de Boer

Meer nieuws uit IJmond