Fors meer klachten over buren in Haarlem

Jacob van der Meulen
Haarlem

Het aantal burenruzies is de eerste helft van dit jaar in Haarlem fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. De stralende zomermaanden zullen die aantallen naar verwachting nog verder opdrijven.

De toenemende burenproblemen komen tot uiting in de halfjaarcijfers van Meerwaarde, dat in Haarlem en omgeving de buurtbemiddeling verzorgt. Dat gebeurt na melding vanuit bewoners zelf, vanuit woningcorporaties of de politie.

In de eerste helft van dit jaar werden in Haarlem 77 meldingen over burenoverlast gedaan. In dezelfde periode vorig jaar ging het nog om 65. Maar ook dat was weer een forse stijging ten opzichte van het jaar daarvoor.

Geluidsoverlast vormde bijna de helft van alle klachten. Problemen rond de tuin, met huisdieren en getreiter volgen op ruime afstand. De 24 buurtbemiddelaars die in Haarlem actief zijn wisten 65 procent van de klachten tot een oplossing te brengen. Dat is een kleine daling opzichte van vorig jaar.

Trend

De stijging van het aantal meldingen en het oplossingspercentage in Haarlem komen overeen met de landelijke trend. In Bloemendaal steeg het aantal meldingen fors naar 13, waarbij slechts in de helft van gevallen de problemen uit de wereld werden geholpen. Heemstede liet de eerste helft van dit jaar een kleine daling zien (13 meldingen) ten opzichte van 2017. Zandvoort daalde ook licht naar 14. Verontrustend is wel dat in Zandvoort slechts 43 procent van de zaken werd opgelost.

Kernen

Haarlemmermeer en dan met name een aantal Hoofddorpse wijken lieten een forse stijging van burenoverlast zien van 71 meldingen in de eerste helft van 2017 naar 85 dit jaar. Drie van de vier meldingen kregen een goede afloop. In de kleine kernen wordt overigens nauwelijks geklaagd over de buren. In Boesingheliede, Aalsmeerderbrug, Burgerveen, Zwaanshoek en Cruquius lossen de inwoners het allemaal zelf op. Meerwaarde ontving geen enkele melding uit deze kleine dorpen.

Alarm

In een studie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid wordt deze week alarm geslagen over het feit dat een kwart van de Nederlandse gemeenten nog geen gebruikmaakt van buurtbemiddeling. Wel is het aantal deelnemers de afgelopen jaren sterk gestegen, aldus het CCV. ,,Het is een toegankelijke en goedkope dienst die ervoor zorgt dat bewoners zich weer thuis voelen in hun eigen huis. Bovendien wordt een burenruzie in 7 op de 10 gevallen met buurtbemiddeling naar tevredenheid opgelost.’’ Het CCV is het landelijke aanspreekpunt voor buurtbemiddeling.

Trainingen

Om het stijgend aantal meldingen te kunnen behandelen zoekt Meerwaarde nog steeds vrijwilligers die worden opgeleid tot buurtbemiddelaar. In oktober starten de trainingen. Info: 023-5698883.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.