Vandaag op deze dag in 1998 verrast Il Pirata iedereen in Tour Dopage. Vijf jaar later wordt hij eenzaam en alleen dood aangetroffen

Marco Pantani in de gele trui.

Marco Pantani in de gele trui.© Foto AFP/Joel Saget

Kees van Dalsem

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Vandaag op 2 augustus 1998 de finish van de Tour de France in Parijs

De zomer van 1998 was allesbehalve saai. Na een mooi WK in Frankrijk met de winst van Les Bleus en een plek in de halve finale van Oranje, werd in Ierland het peloton van de Tour op gang geschoten. Dat die koers enkele keren letterlijk en figuurlijk tot stilstand zou komen, kon niemand bevroeden.

Dope

Het werd uiteindelijk de meest aparte Ronde van Frankrijk ooit met een winnaar die niemand vooraf had gedacht. Er zou een hele reeks afleveringen van deze rubriek aan de Tour Dopage gewijd kunnen worden, maar om de dopingperikelen aan het begin even samen te vatten: een verzorger van Festina werd voor de start van de Tour aangehouden met een wagen vol dope.

De Franse ploeg werd uit de wedstrijd gehaald, daarna stopten Once, Riso Scotti en Banesto uit protest. Het Nederlandse TVM had een vergelijkbare affaire met een vrachtwagen met epo en kneep de remmen dicht nadat de Zwitserse bodem was bereikt.

Bandana

Ondertussen vochten Jan Ullrich en Marco Pantini in de bergen een spannende strijd uit. De Duitser had een jaar eerder de Tour gewonnen en was de betere tijdrijder, maar Pantani was als klimmer superieur.

De kale Italiaan zorgde voor spektakel in de bergen. Hij was zelfs zo populair dat hij twee bijnamen had die niet verder van elkaar af konden liggen. De ene dag was hij dankzij zijn flaporen Il Elefantino – het olifantje – de andere dag was hij Il Pirata – de piraat – door zijn ringbaardje en bandana.

Inzinking

In 1998 had hij al zijn eerste Giro gewonnen, maar de combinatie Giro-Tour was toen al ongebruikelijk. Pantani kon echter profiteren van een inzinking van Ullrich in de etappe naar Les Deux Alpes. De geliefde Italiaan pakte de gele trui en gaf die zelfs in de laatste tijdrit niet meer weg. Na de rampzalige Tour wist het wielrennen dankzij een charismatisch Amerikaan weer uit het dal te klimmen. Dat die cowboy hetzelfde deed als de coureurs de jaren daarvoor deden, daar kwamen we pas later achter. Onderzoek uit 2013 wees uit dat zowel Ullrich als Pantani in 1998 epo gebruikten.

Cocaïne

Het liep uiteindelijk niet goed af met der Jan en di Marco. Ullrich is nog wel onder ons, maar hij heeft serieuze psychische problemen. Voor Marco Pantani was het leven ook te donker. Hoewel de katholieke Italianen vergevingsgezind zijn, kon hij het verlies van de Giro van 1999 moeilijk verkroppen. Als leider van de ronde werd hij uit de wedstrijd gehaald omdat zijn bloedwaarden niet goed zouden zijn.

Op 14 februari 2004, Valentijnsdag, werd hij eenzaam en alleen dood aangetroffen in de verlaten badplaats Rimini. Een cocktail van cocaïne en antidepressiva was de oorzaak. Marco Pantani werd slechts 34 jaar.

tikkie terug

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert.

Wedstrijd:

Tour de France

Datum:

2 augustus 1998

Plaats:

Parijs

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen