Al snel ontvang ik de bevestiging van mijn vaccinatie, met instructies. ’Het is handig om de Groeigids en een luier mee te nemen, en een badjas of doek om Guusje warm te houden’ | column

© Archieffoto Erna Faust

Guusje Tromp
Haarlem

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik mij laten inenten tegen kinkhoest, zodat de baby direct na zijn geboorte al beschermd zou zijn tegen deze besmettelijke ziekte die erg gevaarlijk kan zijn voor jonge kinderen. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Jaarlijks worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

In die tijd (lees: 2,5 jaar geleden) was het blijkbaar niet heel gebruikelijk om deze prik te halen: ik moest hem via de dokter zelf regelen en betalen. Inmiddels wordt de kinkhoestvaccinatie, ofwel de ’22-wekenprik’, standaard aangeboden aan zwangeren. Je hoeft er niet meer voor naar de huisarts maar naar het consultatiebureau. En de prik wordt vergoed.

Baby twee is al een tijdje in de maak, dus laat ik me weer inenten. Al snel ontvang ik per mail de vaccinatiebevestiging. Alhoewel... ’Geachte ouder(s)/verzorger(s) van Guusje, graag nodigen wij u uit om samen met Guusje naar het consultatiebureau te komen voor een consult bij de Jeugdverpleegkundige. Graag verzoeken wij u 15 minuten eerder aanwezig te zijn, zodat de assistente tijd heeft om Guusje te wegen en te meten. Het is handig om de Groeigids en een luier mee te nemen, en eventueel een badjas of doek om Guusje warm te houden.’

Mijn moeder heeft er zin in. Mijn badjas en een warme doek liggen al klaar, evenals als mijn groeiboekje, afgestoft en wel. Nu alleen nog een passende luier vinden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.