Frédérique werd mishandeld omdat ze niet wilde zeggen of ze een jongen of meisje was, ze is niet de enige

Ivo Laan
Amstelveen

Vanuit het niks werd de 14-jarige Amstelveense Frédérique zwaar mishandeld omdat ze niet wilde zeggen of ze een jongen of een meisje was. Ze is niet de enige.

Vijf jongens mishandelden de tiener maandag in een speeltuin. Ze brak haar neus, diverse tanden en ze liep een kaakfractuur op, zo meldt haar vader op Linkedin. De politie heeft inmiddels een 14-jarige jongen uit Amstelveen aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de mishandeling.

Frederique, die zelf geen transgender is, wilde volgens haar vader de vraag niet beantwoorden of ze een jongen of een meisje is. Frédérique vond die vraag niet relevant. ’Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wil zijn’, reageerde ze volgens haar vader op de vraag van de groep.

Lhbtiq +-gerelateerd geweld onder jongeren komt vaker voor, zo blijkt uit onderzoek dat is verzameld door Movisie, een kennisinstituut voor sociale vraagstukken. Van de schoolgaande transgender personen die uit de kast zijn is een op de vijf slachtoffer van grof lichamelijk geweld, zo blijkt uit onderzoek uit 2016. En bijna de helft is slachtoffer van verbaal geweld. Jongens die zich meisjesachtig gedragen en meisjes die zich jongensachtig gedragen worden vaker gepest dan andere jongeren, aldus onderzoek.

Winst

Simon Timmerman van Movisie en oud-COC-voorzitter Midden-Nederland vindt de mishandeling ’verschrikkelijk’. ,,Wat wel mooi is om te zien, is dat er veel aandacht voor is. En dat het zoveel reuring veroorzaakt. Dat kun je als winst zien omdat daaruit blijkt wat de sociale norm is.’’ Volgens Timmerman is er de laatste jaren ook stevig geïnvesteerd in lesprogramma’s op scholen om voorlichting te geven.

Ondertussen is er veel verontwaardiging ontstaan. Via Radio 538 is er een actie opgestart om zoveel mogelijk kaartjes naar de Amstelveense te sturen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.