Hoe kijkt u terug op uw militaire dienstplicht? | Lezersoproep

22 augustus 1996, de laatste dienstplichtigen zwaaien af.

22 augustus 1996, de laatste dienstplichtigen zwaaien af.© ANP

Peter Schat
Amsterdam

Militaire dienst, die mooiste tijd van je leven? Of juist niet? De krant roept lezers op hun herinneringen aan hun militaire dienstplicht te delen. Binnenkort is het een kwart eeuw geleden, dat op 22 augustus 1996 de laatste dienstplichtigen naar huis zijn gestuurd.

Die dag hield de diensttijd voor lichting 96-2 op. Voor de lichtingen na hen verviel de opkomstplicht, zo besloot de regering, omdat Nederland louter een beroepsleger kreeg. Dienstplicht bestaat nog wel, het instituut kan zo weer tot leven worden gewekt. Jongens - en meisjes tegenwoordig ook - van zeventien jaar krijgen telkens nog bericht, dat ze dienstplichtig zijn. Opgeroepen worden ze echter niet meer.

Dat was vroeger wel anders. Toen plofte bij jongens een oproep voor de dienstkeuring op de mat. Sommigen keken er al naar uit, in dienst zou er immers ’een man’ van ze worden gemaakt. Anderen vreesden het gedrild worden, schuttersputjes graven en zich maandenlang onledig houden met in hun ogen onzinnige tijdsbestedingen.

Hoe zat dat bij u? Laat ons weten wat de militaire dienst voor u persoonlijk heeft betekend, was het een zegen of een treurige periode die u achteraf het liefste zou over hebben geslagen? Mail uw herinneringen - en voeg er zo mogelijk een foto aan toe - naar nieuwsdienst@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.