Het Vegan Avontuur: Zonnebrandcrème kan vegan zijn én bio

Hanneke van den Berg

Ofschoon ik nog steeds regelmatig worstel met culinaire vegan vervangers, is dat op andere gebieden een stuk minder ingewikkeld. Bij zonnebrandcrème bijvoorbeeld.

Op het moment van schrijven komt de regen met bakken uit de hemel vallen, maar er zal in de komende maanden vast nog heel wat zonneschijn op ons afkomen en dan is de bescherming van de huid belangrijker dan ooit. Volgens de KWF Kankerbestrijding neemt het aantal mensen met huidkanker schrikbarend toe. Het is nu al de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Inmiddels is er uitstekende vegan zonnebrandcrème, van diverse merken. Als de crème (vrijwel) helemaal biologisch is, kan deze een witte waas achterlaten, al is dat niet altijd het geval. De witte waas komt door het filter. Dat is in tegenstelling tot het filter in reguliere zonnebrand een poeder; zinkoxide en/of titaniumdioxide. Als je een poeder (verpoederd mineraal) door een crème mengt wordt de creme dikker en wat lastiger uit te smeren. Wil je het toch smeren, is dat probleem simpel op te lossen door het te mengen met een beetje foundation.

Er zijn andere merken vegan zonnebrandcrème die beter uitsmeren, maar bij wie het percentage biologische ingrediënten soms wat lager is, al zijn ook hier uitzonderingen op.

Voor mijn gezicht gebruik ik een crème die minder goed uitsmeert, maar wel helemaal biologisch is en factor 50 heeft. Dan is het mengen met foundation alleen maar een voordeel omdat je er meteen een wat wakkerdere uitstraling van krijgt. Voor de rest van mijn lichaam smeer ik toch liever de crème die geen waas achterlaat.

Test:

Ik heb verschillende merken uitgeprobeerd: Loveli, Naïf, Green People, Alphanova, SMPL, We love the planet en Santaverde.

Voor mijn gezicht gebruik ik de Alphanova Sun 50+. Deze smeert niet heel makkelijk uit, maar heeft wel een kleurtje, zodat je hem ook als foundation kunt gebruiken. Van dit merk is er ook een spray en een crème, beide factor 30. Laat een lichte waas achter, maar dat is op te lossen door eerst wat droge olie van dit merk op je lichaam te smeren en daarna pas de zonnebrandcrème te gebruiken. Dat hydrateert je lijf ook meteen.

Als aftersun kun je dan wat Aloe vera bio gel gebruiken. Dat werkt echt een stuk beter dan de meeste after sun-producten.

(Deze biologische en vegan merken zijn verkrijgbaar via www.solobiomooi.nl)

Een hele fijne vind ik ook Loveli Sun cream. Deze heeft factor 30, laat geen witte waas achter en is 100 procent ’troepvrij en natuurlijk’. Smeert heerlijk uit, maar is wel vrij dun, dus kijk uit als je er wat uit wil knijpen. Voorzichtig duwen en alles gaat goed.

Verkrijgbaar via www.sophiestone.nl en www.shoplikeyougiveadamn.nl

Naïf Sunscreen body heeft factor 30 en smeert lekker makkelijk uit. Deze crème is vrij dik en gaat daarom een beetje stug uit de tube, maar zo komt er in ieder geval nooit teveel tegelijk uit. Dat is dan wel weer handig. De crème laat geen waas achter.

www.naifcare.com

Green People heeft crèmes met verschillende beschermingsfactoren tegen de zon. Het flesje met factor 30, die ik heb gebruikt is voor het gezicht en is kleurloos. Deze is voor 73 procent biologisch. De crème met factor 15 is lichtbruin van kleur. Dat komt door de natuurlijke bruinversneller die er in zit. Deze is voor 86 procent biologisch. Beide smeren goed uit en ruiken heerlijk.

Verkrijgbaar via www.green-people.nl en www.biocareonline.nl

Voor onderweg vind ik de sunscreenstick van We Love The Planet superfijn. Deze heeft factor 20, dus smeer wel vaak genoeg. De stick is volledig biologisch en vegan. Het enige nadeel is dat de dop, eenmaal geopend, vrij makkelijk van de stick afglijdt, dus kijk uit dat hij niet los in je handtas belandt. Maar in gebruik is hij erg fijn.

Verkrijgbaar via www.sophiestone.nl en www.shoplikeyougiveadamn.nl

Klein maar fijn is de tube zonnebrandcrème van SMPL. Deze heeft factor 30, is honderd procent natuurlijk en smeert makkelijk uit. Een andere grote aanrader voor een crème voor onderweg.

www.shoplikeyougiveadamn.nl

Vanaf volgende week ben ik drie weken met vakantie. Daarna ga ik vrolijk verder met Het Vegan Avontuur. Tot dan!

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.