Er doen maar liefst zes Nederlandse zusterparen mee in Tokio. Maar wat is de top vijf van de succesvolste Sister en/of Brother Acts?

Kees van Dalsem

Aan de Olympische Spelen doen maar liefst zes Nederlandse zusterparen mee: Naomi en Zoë Sedney, Emma en Hanneke Oosterwegel, Laura en Lisanne de Witte (alle zes atletiek), Sanne en Lieke Wevers (turnen), Laura en Merel Smulders (BMX) en Bregje en Noortje de Brouwer (synchroonzwemmen). Finn en Karolien Florijn (roeien) zijn de enige broer en zus die geplaatst waren. Wat zijn de vijf succesvolste Sister en/of Brother Acts op de Zomerspelen?

5. De Zweedse broers Gösta, Erik, Sture en Tomas Pettersson konden een aardig stukje sturen. Ze werden alle vier profwielrenner in Italië, nadat ze indruk maakten op de ploegentijdrit op baan en weg. De ploegentijdrit voor vier renners was in de jaren zestig nog een gevreesd olympisch onderdeel. Drie broers - Gösta, Erik en Sture - wonnen met een landgenoot brons in 1964 in Tokio. In 1968 in Mexico wonnen de vier broers - achter het gouden Nederland - zilver op het wegonderdeel. Gösta was de beste van de vier, hij won in 1971 ook de Giro.

4. Alistair en Jonathan Browlee behoren tot de succesvolste triatleten uit de korte geschiedenis van de sport. De Britse broers behaalden in totaal vier olympische medailles. Alistair werd kampioen in 2012 en 2016, Jonathan won brons in 2012 en zilver in 2016. Voor Alistair zat er dit jaar geen derde goud in, hij wist zich niet te plaatsen. Jonathan kwam wel in actie in Tokio: hij werd zondag vijfde.

© EPA

3. De potige zussen Tamara en Irina Press uit de Sovjet-Unie waren in de jaren zestig succesvol op de atletiekbaan, alleen niet op dezelfde onderdeel. Tamara won drie keer goud bij het kogelstoten (1960 en 1964) en discuswerpen (1964). Irina was de beste op de 80 meter horden (1960) en vijfkamp (1964). Ze stopten abrupt nadat een seksetest op de wedstrijdlocatie in 1966 werd verplicht voor alle internationale wedstrijden.

2. Peter en Pavel Hochschorner doen niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar de tweelingbroers uit Slowakije werden in een kano drie keer olympisch kampioen. In 2000, 2004 en 2008 waren ze de beste op de slalom. In 2012 volgde nog brons.

© AFP

1. Serena en Venus Williams zijn sowieso de succesvolste tennisfamilie ooit, maar de zussen voltooiden ook drie keer hun Sister Act op de Olympische Spelen. In 2000, 2008 en 2012 pakten de Amerikaansen samen de titel in het dubbelspel. Venus (2000) en Serena (2012) wonnen ook allebei een keer goud in het enkelspel. Ditmaal ontbreken zij om verschillende redenen.

Venus en Serena Williams wonnen goud in 2012.

Venus en Serena Williams wonnen goud in 2012.© Foto AP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen