Pfizer beschermt tegen ernstige ziekte door Delta, zeggen experts

ANP
Amsterdam

Het coronavaccin van Pfizer-BioNTech beschermt voor 88 procent tegen ziekenhuisopname vanwege de nieuwe Delta-variant. Ook hebben mensen die zijn ingeënt met het middel volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid ruim 91 procent minder kans om ernstig ziek te worden door die mutant.

Het ministerie baseert zich op onderzoek dat tussen 20 juni en 17 juli is uitgevoerd onder een onbekend aantal mensen. Een opvallende conclusie is volgens Israëlische media dat het coronavaccin gemiddeld nog voor 41 procent effectief zou zijn bij het voorkomen van besmettingen die gepaard gaan met ziekteverschijnselen.

Dat staat haaks op onderzoek waar onlangs over is gepubliceerd in vakblad New England Journal of Medicine. Toen concludeerden onderzoekers dat hetzelfde vaccin voor 88 procent effectief zou zijn bij het voorkomen van zo'n symptomatische coronabesmetting door de Delta-variant.

De Israëlische nieuwssite Times of Israël bericht dat de jongste statistieken de indruk wekken dat de bescherming in de maanden na de vaccinatie steeds verder verzwakt. Mensen die in januari zijn ingeënt, zouden nog voor 16 procent zijn beschermd tegen besmetting. Bij in april gevaccineerde mensen staat dat percentage nog op 75 procent.

Experts plaatsen wel kanttekeningen bij die cijfers. De verstreken tijd is mogelijk niet de enige factor die hier van belang is. Er zou ook meespelen dat mensen die vroeg aan de beurt kwamen bij het vaccineren behoren tot kwetsbare groepen die minder weerbaar zijn bij een virusbesmetting.

Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar tot frustratie van de regering hebben veel burgers zich nog altijd niet laten inenten. Premier Naftali Bennett maakte die groep donderdag harde verwijten.

"Een miljoen Israëliërs weigert zich te laten vaccineren", zei de premier volgens de nieuwssite. "Ze brengen de hele bevolking in gevaar. Ze brengen de andere acht miljoen burgers in hun land gevaar." Hij waarschuwde dat een nieuwe lockdown opgelegd kan worden als de situatie niet verandert.

Bennett wil dat alle Israëliërs boven de 12 zich laten inenten, tenzij ze een medische reden hebben om daarvan af te zien. . "Als je vaccinatieweigeraars kent, overtuig ze. Leg ze uit dat ze de gezondheid van andere mensen in gevaar brengen", zei de premier op televisie. "Schrijf ze nog niet af."

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.