Broer en zus de paden op

Tjark en Corike.© foto kees de boer

Kees de Boer
Velsen-Zuid

Ooit liepen ze over ruig terrein in IJsland, Zweden en Noorwegen. Dit jaar wandelen Tjark en Corike het Nederlands Kustpad.

De twee zijn broer en zus, vertellen ze, en zo’n vijf jaar geleden met hun wandelhobby begonnen.

,,We kunnen het best goed vinden met elkaar”, lacht Tjark.

En dat moet ook wel als je zoveel kilometers in elkaars aura aflegt. Tjark vertelt dat het grootste deel van de route door een grote variatie van landschappen voert. ,,We zijn begonnen in Hoek van Holland en vandaar zijn we via het kustpad richting Haarlem gewandeld. Uiteindelijk komen we uit ergens bij Den Helder.”

Er zitten enkele aardige punten in de route: bij Ter Heijde in Zuid-Holland bijvoorbeeld wordt de strijd tegen het water erg zichtbaar: daar ligt het dorp vlak achter de duinen. En bij Schoorl is het mogelijk om vanaf de duinen bij helder weer heel ver te kijken over het achterliggende lage land.

,,Het is heel afwisselend”, zegt Tjark. ,,Je komt door bos, duin, en loopt ook behoorlijk grote stukken over het strand.”

De twee zijn goed getrainde hikers, maar vandaag zit het wandelend door Velsen ondanks alle geoefendheid toch een beetje tegen: Corike heeft nogal wat blaren onderweg opgelopen en heeft daar best wat last van. De sterkste schouders dragen deze dag daarom de zwaarste lasten: Tjark heeft de tent op zijn rug, Corike heeft een aanzienlijk lichtere bepakking bij zich.

Of ze nog dromen van een bijzondere route? Tjark knikt: ,,We willen ooit de Kungsleden nog eens doen, een wandelpad van 425 kilometer in het Noord-Zweedse landschap Lapland. Ongeveer een maand ben je dan alleen maar met basale dingen bezig. Heerlijk.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.