Dit jaar al vijftig gestolen e-bikes in Zandvoort. Hoeveel fietsen en e-bikes zijn er in uw gemeente gestolen? Bekijk het op de kaart

© Archieffoto
Zandvoort

In de zes eerste maanden van 2021 is er in Zandvoort al vijftig keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. Een toename van 456 procent vergeleken met de eerste helft van 2020: toen gebeurde dat slechts negen keer.

In Haarlem werd er 155 keer aangifte gedaan. In de eerste helft van 2020 was dat nog 67 keer, een toename van 131 procent. Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.). Landelijk werd er in de eerste helft van dit jaar 9.600 keer aangifte gedaan, dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Van 'gewone' fietsen werd juist minder aangifte gedaan. De politie kreeg er tussen januari en juli zo'n 14.000 binnen: een daling van 38 procent. Bij deze fietsen is de aangiftebereidheid erg laag, volgens de stichting.

Tekst gaat door onder de kaart

In de Haarlemse regio daalde alleen in Hillegom en Heemstede het aantal e-bikediefstallen. In Heemstede werd er in 2020 negentien keer aangifte gedaan, in 2021 achttien keer. In Hillegom liepen de aangiftes terug van acht in 2020 naar vier in 2021.

Jeroen Snijders Blok, voorzitter van de S.A.F.E., noemt de ontwikkelingen ’verontrustend’. De organisatie pleit voor betere preventie en registratie van e-bikes. Ze raden aan twee sloten te gebruiken en een track-and-trace-systeem.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.