Van vogeltelpost tot strandpaal: nieuwe route rond Vogelmeer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

© Foto Ronald Cassee

Eva Stam
Bloemendaal

Vergezichten vanaf duintoppen, zonnende zandhagedissen en rozenstruiken. Er is van alles te zien op de nieuwe wandelroute door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De wandeling is te vinden in de IVN Routes-app.

De route is zo’n 5,3 kilometer lang en gaat door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Start- en eindpunt is het parkeerterrein van Parnassia, ingang Zeeweg Bloemendaal. Bijzonder aan de tocht is de grote variatie in landschap, cultuur, flora, fauna en historie. De tocht slingert grofweg rond het Vogelmeer en gaat door de duinen en langs het strand.

Wie van een afwisselende wandeling houdt, kan de route uitproberen. Vanwege de steile en soms mulle zandpaden is hij vooral geschikt voor actieve wandelaars. Cursisten van de natuurgidsenopleiding van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid hebben de route ontwikkeld.

De nieuwe wandelroute kan via de IVN-Routes app gedownload worden op een mobiele telefoon. In de app staan zo’n 350 wandel-, fiets- en kanoroutes in Nederland. De routes bevatten ’points of interest’ met daarbij tekst, beeld en geluid. Printen via ivn.nl/routes is ook mogelijk.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.