115 kilometer fietsen langs de oevers van het Oer-IJ

Onthulling van het infobord bij de nieuwe fietsroute.

Onthulling van het infobord bij de nieuwe fietsroute.© Foto Stichting Oer-IJ

Richard Stekelenburg
IJmond

Hij is aan de lange kant, maar je hoeft hem dan ook niet in één keer te fietsen: de nieuwe fietsroute door de bedding van het Oer-IJ, 115 kilometer lang.

De nieuwe fietsroute met de naam ’Langs de oevers van het Oer-IJ’ loopt van Amsterdam naar Castricum en terug via Velsen. Deze week is het gratis routeboekje gepresenteerd met de bijbehorende podcast. De fietsroute is gemaakt door Stichting Oer-IJ is samenwerking met drie waterschappen ter gelegenheid van het themajaar ’Ode aan het Landschap’.

De tocht is opgeknipt in vijf delen die afzonderlijk als dagtripje zijn af te leggen. Met een e-bike is de hele 115 kilometer in één keer ook goed te doen.

Dijken

De afwisselende fietstocht gaat over historische dijken, door stedelijke omgeving, door industrieel landschap, agrarische gebied en pure natuur. Van het oorspronkelijke stroomgebied van het verdwenen Oer-IJ is nog steeds veel terug te zien; met een herkenbare krekenstructuur, slingerende waterlopen en hoogteverschillen door restanten van eeuwenoude strandvlaktes.

De route vertelt ook het verhaal van de mens en zijn bijzondere relatie met het water; als vijand en als bondgenoot.

Alle informatie en routegegevens zijn te vinden op oerij.eu

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.