Roest daalt neer op Velsen-Noord, afkomstig van een centrale van Vattenfall. Precieze schade is nog niet duidelijk. Minstens tien meldingen

Een van de centrales toen het nog eigendom was van Nuon.
© archieffoto Ron Pichel
Velsen-Noord

Uit een van de drie centrales van energieleverancier Vattenfall zijn vrijdagochtend roestdeeltjes vrijgekomen. De roest kwam neer op een aantal plekken in de directe omgeving van Tata Steel, waaronder het Guldewagenplantsoen in Velsen-Noord.

Het incident is vermoedelijk ontstaan na het onderhoud van een leiding waarmee hoogovensgas wordt getransporteerd. Hiervoor was centrale Velsen 25 uit bedrijf. Via de leiding gaat het hoogovensgas – een restgas – naar de energieleverancier. Vattenfall heeft twee centrales iets buiten het Tata Steel-terrein en één op het terrein.

Bij het weer in gebruiknemen van de leiding kan er roest zijn vrijgekomen. Het is niet duidelijk wat de precieze schade is. In elk geval zijn er tien meldingen bij Vattenfall binnengekomen. De energie-onderneming heeft een expertisebureau ingeschakeld dat de verdere afhandeling van de meldingen verzorgt.

Gedupeerden kunnen via de website melding doen van roestoverlast. Ook kunnen zij langsgaan bij het kantoor aan de Hoflaan in Velsen-Noord voor het invullen van een schadeformulier.

Roetuitstoot

In het verleden hebben de centrales gezorgd voor roetuitstoot. Berucht zijn de incidenten van negen jaar geleden waarbij ware roestregens over Velsen-Noord trokken. Zo daalden roestvlokken met een doorsnede tot enkele centimeters neer op huizen, auto’s en tuinen in heel Velsen-Noord.

Er was toen ook een explosie in een van de centrales. Nuon, de toenmalige eigenaar van de centrales, heeft daarop een filterinstallatie laten bouwen die de roestdeeltjes moest tegenhouden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.