Wachttijden bij Testen voor Toegang door technische problemen

Bij meerdere teststraten van Testen voor Toegang loopt de wachttijd vrijdag op door technische problemen in het ICT-systeem, laat de organisatie weten. Er zit vertraging in het mailsysteem, waardoor afspraken minder snel kunnen worden verwerkt. Testen voor Toegang verzorgt coronatoegangstesten namens de overheid en heeft 95 testlocaties in het land.

"We hebben dit weekend een grote toename qua afspraken door de nieuwe regels, dus het is vrij druk", licht een woordvoerder toe. "Als je dan vertraging hebt, dan kunnen de wachttijden bij sommige locaties oplopen."

Vanaf zaterdag geldt dat de anderhalve meter niet in acht hoeft te worden genomen in gelegenheden als nachtclubs en discotheken als bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien in de CoronaCheck-app. Naast een bewijs van een negatieve test gelden vaccinatiebewijzen ook en kunnen vanaf 1 juli herstelbewijzen in de app worden geladen.

Volle bezetting

Een aantal testlocaties draait vrijdag op volle bezetting, zegt Testen voor Toegang. "We zien dat de testlocaties in onder andere Groningen, Utrecht en Amsterdam vrij druk zijn qua bezetting. Op die plekken kan de wachttijd sneller oplopen." Volgens lokale media staan er daardoor onder meer in Groningen en Utrecht lange wachtrijen en zijn er ook mensen weggestuurd, maar dat kan de woordvoerder niet bevestigen.

De technische problemen spelen volgens Testen voor Toegang sinds vrijdagochtend. De oorzaak is nog niet bekend. Verwacht wordt dat het systeem vrijdag nog op orde is. De organisatie gaat onderzoeken hoe het testproces kan worden verbeterd. Vanaf volgend weekend blijven de testlocaties langer open in het weekend. "Daardoor hebben we straks 50 procent meer capaciteit", aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.