Premium

Voormalig olympisch kanoër Cees Koch (95) is nog altijd vlijmscherp, maar ook eenzaam nu de liefde van zijn leven Elly er niet meer is

Cees Koch, een van de oudste nog levende olympiërs.
© Foto Matty van Wijnbergen
Oudorp

Cees Koch is een van de oudste Nederlandse olympiërs die nog in leven zijn. De voormalige kanovaarder deed mee aan de Zomerspelen van 1948 in Londen en die van 1952 in Helsinki. De 95-jarige ijzervreter is geestelijk nog steeds vlijmscherp, maar heeft inmiddels ook kennisgemaakt met de tragiek van het leven. „Het leek me heel mooi om oud te worden, maar het is wel eenzaam nu.”

Koch struint door een van zijn vitrinekasten in zijn antiekbruine huis in Oudorp, vlakbij Alkmaar. Het duurt slechts enkele minuten voordat hij beet heeft. „Nou, dit zijn ze”, zegt de slagerszoon uit Zaandam terwijl hij zijn deelnamebewijzen van de Olympische Spelen laat zien. Het oudste relikwie is 73 jaar en afkomstig uit Londen. Koch deed in de Engelse hoofdstad mee aan de eerste Zomerspelen na de Tweede Wereldoorlog. Het was een historische editie, waar hij tientallen bijzondere verhalen over kan vertellen. „Ik werkte toen nog 48 uur per week in de verffabriek van Pieter Schoen in Zaandam”, vertelt Koch. „Om mee te kunnen doen aan de Spelen, moest ik gewoon vakantiedagen opnemen.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen