Gelukkig, de lijdensweg is voorbij. Na een lange, zware week weten we tegen wie Oranje moet spelen | EK-column

Georginio Wijnaldum maandag tijdens de wedstrijd Nederland-Noord-Macedonië.
© ANP
Amsterdam

Man, man, we waren er maar druk mee. Sinds de overwinning van Oranje op Oostenrijk, vorige week donderdag, vroeg Nederland zich vertwijfeld af ‘En nu? Tegen wie moeten we nu in de volgende ronde?’

Als de tegenstander nou maar niet de nummer drie van groep F zou worden. De nummer drie van groep F, de nummer drie van groep F. Een week lang ging het over de nummer drie van groep F. Dat zou namelijk Duitsland, Portugal of misschien zelfs nog wel Frankrijk worden en dat zou voor Oranje natuurlijk een monsterklus worden.

We wisten het niet. Het zou natuurlijk ook zo kunnen lopen dat we tegen de nummer drie van een andere poule moesten, maar ja, de gróótste kans was toch wel dat we de nummer drie van groep F zouden treffen. De schema’s en scenario’s werden erbij gepakt. De NOS haalde Jan Beuving van stal- de man die moeilijke dingen helder kan uitleggen.

Maar ja, uitleggen is één ding, voorspellen is iets anders. Dus hoe helder de regels rond die derde plaatsen ook werden uitgelegd, nog altijd wisten we niet tegen wie Oranje nou moest gaan spelen. Het kon, zogezegd, nog alle kanten op. Het was om gek van te worden. Zes dagen lang bleef de grote zwarte wolk boven het land hangen.

Woensdagavond zou dan eindelijk het antwoord komen. We zouden eindelijk uit ons lijden worden verlost. En ’s morgens kwam er hoop! De kenner Michel Abbink twitterde dat er tóch een goede kans was dat we níet tegen die duivelse nummer drie van groep F moesten. Spanje moest dan woensdagavond winnen en Polen moest juist níet winnen.

Appeltje eitje dus. Had dat eerder gezegd, dat had een hoop zorgen en ellende gescheeld!

En verdomd als het niet waar was: Spanje won woensdagavond simpel (5-0 tegen Slowakije) en Polen won juist níet (2-3 tegen Zweden). Het gevolg: Oranje moet zondag tegen Tsjechië. Niks geen nummer drie van groep F dus. Tsjechië is de nummer drie van groep D.

Zes dagen lang zorgen gemaakt om niks.

Hoewel: Tsjechië won van Schotland en speelde gelijk tegen Kroatië. Die zullen er dus ook wel iets van kunnen, toch? Krijgen we dat: gaat het de komende drie dagen over de vraag of het wel zo gunstig is om tegen het lager aangeschreven Tsjechië te moeten spelen. ’Gevaar van onderschatting’. ’De favorietenrol: nooit lekker.’ ’Het spel moeten maken: linke soep’.

Nee, dit is niet fijn. Nederland-Duitsland, zondag in Boedapest, dat was een stuk prettiger geweest.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen